Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Прелазна Влада – најбоље решење за излазак из кризе

Идеја прелазне, техничке Владе која би водила Србију након оставке Ане Брнабић – демократско је и мирно решење актуелне политичке кризе у Србији. 

     Након што је са тим предлогом изашло четворо лидера државотворног блока патриотске опозиције (Српски покрет Двери – Српска странка Заветници – НДСС-ПОКС), идеја све више добија на пажњи и подршци у опозиционим редовима. Да се ради о исправној идеји сведочи и снажно противљење које су исказали Ана Брнабић и Александар Вучић. Њихово противљење је разумљиво јер једино прелазна Влада гарантује слободу медија и поштене изборе, а власт бежи од тога.

Овде се не ради ни о каквом нашем оргиналном изуму већ о демократској пракси која је до сада примењена у бројним европским државама. Тако су прелазне, техничке владе у кризним ситуацијама формиране у Аустрији, Црној Гори, Северној Македонији… 

Посебно демантујем режимске спинове да је прелазна Влада покушај опозиције да дође на власт без избора. Прелазна Влада се формира у договору власти и опозиције, и другачије није могуће до ње доћи. Она се може формирати на два начина: као концентрациона, у којој ће учествовати представници свих парламентарних посланичких група у актуелном скупштинском сазиву, или као нестраначка. У оба случаја она се формира у парламенту на основу договора власти и опозиције, односно гласовима апсолутне већине народних посланика. На тај начин та Влада добија пуни легитимитет да омогући слободу медија и поштене изборе у року од 6-12 месеци, што је њен главни задатак, а онда нека бољи победи на изборима. У нашем случају ова прелазна, техничка Влада имала би и други приоритетан задатак, а то је доношење хитних мера у области медијских и просветних реформи у циљу превенције насиља у нашем друштву.

Не видим ко добронамеран не би подржао једно овако мирно и демократско решење актуелне политичке кризе које несумњиво води ка слободним изборима на којима свако може да кандидује своју политику, а грађани добију прилику да се слободно изјасне без притисака и уцена.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: