Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Русија и Србија – за ново савезништво конзервативног света

Обраћање на округлом столу „Србија и Русија – нови изазови за старе савезнике” у организацији Српског демократског савеза 9. маја 2022. године у Београду

    Данас се на старој и светој руској земљи, а на садашњој територији Украјине, води борба која далеко превазилази оквире локалног руско-украјинског сукоба, борба која превазилази националне и државне границе, и која задобија светско-историјски значај стављајући пред цивилизацијски избор све, а пре свега, европске народе: слобода или ропство, афирмација живота или његова негација. Дакле, хоћемо ли да живимо као слободни људи и народи?

Можда је за неке народе тај избор тежак, али за Србе он је лак, и тај избор је одавно начињен. Нашим Светосавским путем и Лазаревим Заветом, запечаћеним крвљу и жртвом српског народа кроз све векове, све до данас, нама остаје само да посведочимо оно што јесмо: За слободу, За живот.

Ова криза, која је генерисана последњим покушајем колективног Запада да задржи своју доминацију и наметање својих антивредности: агресивне де-суверенизације и окупације света под командом НАТО, ЛГБТ диктатуре и других облика културе смрти, укидања права на традиционалне вредности и светињу породичног живота, биометријски надзор и друге облике тоталитарне цензуре, укратко напуштања самих хришћанских темеља европске цивилизације, сведочи о хоризонту рађања једне нове, конзервативне револуције чије рађање покушавају да спрече они који су укинули разлику између добра и зла, и покушали да то наметну као норму нашег живота.

Том свету је крај, а онај који је то објавио, председник Русије Владимир Владимирович Путин, произведен је западном медијском пропагандом, војном и сателитском политичком машинеријом, у непријатеља Запада бр. 1, а колико видимо по растућем медијском спину уз помоћ владајућег режима у Србији, и непријатеља Србије. Овде смо да одбацимо ту лаж и подржимо истину.

А истина је да је у последњих 20 година Русија задобила духовну, моралну, политичку, културолошку и свеукупну цивилизацијску сувереност која је доспела на праг своје универзализације: традиционалне хришћанске вредности које су у темељу новог базичног путиновског консензуса препознају се и у самој Европи и уживају подршку код обичног народа. То је оно што САД, НАТО и ЕУ елите желе да спрече, зато је отворен фронт у Украјини: он није само агресија НАТО да би се дошло до окупације Русије и њених ресурса нафте, гаса и осталих природних богатстава, то је примарно борба да се спречи стварање новог европског, па и светског конзервативног консензуса, а чији је признати лидер Путин.

    Српски покрет Двери, и ја лично, итекако препознајемо смисао и параметре овог великог руског „конзервативног заокрета“. Препознајемо, јер чине и само биће и разлог постојања Двери, још од оснивања 1999. године. Основни параметри тог конзервативног заокрета у Русији су да подсетимо:

1 – На унутрашњем плану:

  • стварање симфонијског односа са РПЦ који је омогућио институционализацију традиционалних вредности и утемељио нови конзервативни конзенсус у Русији;
  • доношење Федералног закона против „пропаганде нетрадиционалних сексуалних односа малолетним лицима, јуна 2013. године, у јавности познат као „Анти-геј“ закон. Овим законом је Русија јасно прогласила МОРАЛНУ СУВЕРЕНОСТ Руске Федерације у заштити традиционалних вредности. Проактивно делујући, као члан Савета за људска права у УН (ОНОГ САВЕТА ИЗ КОГА ЈЕ НЕДАВНО ИЗБАЧЕНА, А СРБИЈА ЗА ТО ГЛАСАЛА!) Русија је успела да сукцесивно промовише три резолуције које легитимишу „традиционалне вредности човечанства“ као основу за норме људских права;
  • доношење, јула 2012. године, закона којим се захтева да се све НВО у Русији које се баве политичким питањима, а које се финансирају из иностранства, обавезно региструју као „страни агенти“, чему је претходио Закон о домаћим и страним НВО из 2006. године који тражи већу транспарентност и озбиљнију процедуру за регистрацију НВО. Другим речима, успостављен је озбиљан однос према свим НВО које нарушавају руску сувереност, безбедност и национални интерес;
  • 1. јануара 2013. ступио је на снагу Закон којим се забрањује усвајање деце америчким држављанима;
  • Као одговор на „Пуси Рајот”, донет је јула 2013. Закон против бласфемије, „због хулиганизма мотивисаног верског мржњом“ (Србија је данас тога пуна, кроз различите перформансе и директне медијске увреде верских осећања и СПЦ).

Ако се овоме додају законски предлози о рестрикцији интернета ради дечије заштите, забрана употребе опсених израза у филмовима, књигама и музичким садржајима, рад на демографском расту, финансијској подршци природној породици, кампање за борбу против алкохолизма и промоције здравих стилова живота – ЈАСНО ЈЕ ДА ЈЕ РУСИЈА ПОВЕЛА НА ДОМАЋЕМ ТЕРЕНУ ПРАВИ ДУХОВНИ И МОРАЛНИ РАТ, демонстрирајући духовну сувереност од националног значаја.

2 – На спољно-политичком плану, заступајући ове духовне и моралне вредности и цивилизацијску сувереност, Русија се наметнула као легитимни атрактивни стожер за све државе и народе који су против униполарног света, америчке и ЕУ ауторитарно-неолибералне хегемоније и диктатуре. БРИКС, Евроазијска унија и концепт „Руског света“ показали су се као инструменти за прављење нове архитектуре света засноване на конзерватиним вредностима већ институционализованим у домаћој руској политици.

Пост-кримска фаза руског конзервативизма сведочи о све јачем повезивању и препознавању европске деснице и Русије, и стварању једног вида транснационалног конзервативизма, својеврсне „Конзервативне Интернационале“ са седиштем у Москви. Зато су западне елите повеле рат против Русије, уплашене за своје позиције, а што је уједно рат и против свог, обичног народа, западних традиционалних вредности и интереса.

Имајући у виду све изречено, у име Двери као субјекта новог српског и европског конзервативизма и новог савезништва са Русијом, као и у име братске љубави и солидарности са руским народом, данас, са поносом стављајући Георгијевску ленту и придружујући се идеји Бесмртног пука, изражавам став да Србија не сме да уведе санкције Русији!

Српски народ мора да се одреди према својим вредностима и интересима. Питање санкција Русији НИЈЕ БИЛО ПРЕДОЧЕНО НА ИЗБОРИМА ОД СТРАНЕ СНС-а И АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ЦЕЛОГ РЕЖИМА, КАО НИ ТЗВ. ПРОЗАПАДНЕ ОПОЗИЦИЈЕ. Српски народ није за то дао глас никоме.

СТВАРАЊЕ ТАКВЕ НОВЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ НА АНТИРУСКИМ, А ПРЕ СВЕГА АНТИСРПСКИМ ПРЕТПОСТАВКАМА, СМАТРАМО НЕЛЕГИТИМНИМ ЧИНОМ.

Увођење санкција није економско питање за нас, то је улажење у рат против Русије, укидање духовне, моралне и историјске суверености српског народа, и конкретно: директан увод у признавање независности Косова и Метохије од стране Србије.

Српски покрет Двери, заједно са комплетним патриотским блоком политичких странака, удружења и интелектуалаца, то неће допустити. Позивамо изнова све да заједно станемо у државотворни фронт одбране Србије од нове окупације и негирања наше историје.

Аутор је председник Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: