Бошко Обрадовић: Русија и Србија – за ново савезништво конзервативног света

Обраћање на округлом столу „Србија и Русија – нови изазови за старе савезнике” у организацији Српског демократског савеза 9. маја 2022. године у Београду

Данас се на старој и светој руској земљи, а на садашњој територији Украјине, води борба која далеко превазилази оквире локалног руско-украјинског сукоба, борба која превазилази националне и државне границе, и која задобија светско-историјски значај стављајући пред цивилизацијски избор све, а пре свега, европске народе: слобода или ропство, афирмација живота или његова негација. Дакле, хоћемо ли да живимо као слободни људи и народи?

Можда је за неке народе тај избор тежак, али за Србе он је лак, и тај избор је одавно начињен. Нашим Светосавским путем и Лазаревим Заветом, запечаћеним крвљу и жртвом српског народа кроз све векове, све до данас, нама остаје само да посведочимо оно што јесмо: За слободу, За живот.

Ова криза, која је генерисана последњим покушајем колективног Запада да задржи своју доминацију и наметање својих антивредности: агресивне де-суверенизације и окупације света под командом НАТО, ЛГБТ диктатуре и других облика културе смрти, укидања права на традиционалне вредности и светињу породичног живота, биометријски надзор и друге облике тоталитарне цензуре, укратко напуштања самих хришћанских темеља европске цивилизације, сведочи о хоризонту рађања једне нове, конзервативне револуције чије рађање покушавају да спрече они који су укинули разлику између добра и зла, и покушали да то наметну као норму нашег живота.

Том свету је крај, а онај који је то објавио, председник Русије Владимир Владимирович Путин, произведен је западном медијском пропагандом, војном и сателитском политичком машинеријом, у непријатеља Запада бр. 1, а колико видимо по растућем медијском спину уз помоћ владајућег режима у Србији, и непријатеља Србије. Овде смо да одбацимо ту лаж и подржимо истину.

А истина је да је у последњих 20 година Русија задобила духовну, моралну, политичку, културолошку и свеукупну цивилизацијску сувереност која је доспела на праг своје универзализације: традиционалне хришћанске вредности које су у темељу новог базичног путиновског консензуса препознају се и у самој Европи и уживају подршку код обичног народа. То је оно што САД, НАТО и ЕУ елите желе да спрече, зато је отворен фронт у Украјини: он није само агресија НАТО да би се дошло до окупације Русије и њених ресурса нафте, гаса и осталих природних богатстава, то је примарно борба да се спречи стварање новог европског, па и светског конзервативног консензуса, а чији је признати лидер Путин.

Српски покрет Двери, и ја лично, итекако препознајемо смисао и параметре овог великог руског „конзервативног заокрета“. Препознајемо, јер чине и само биће и разлог постојања Двери, још од оснивања 1999. године. Основни параметри тог конзервативног заокрета у Русији су да подсетимо:

1 – На унутрашњем плану:

• стварање симфонијског односа са РПЦ који је омогућио институционализацију традиционалних вредности и утемељио нови конзервативни конзенсус у Русији;
  • доношење Федералног закона против „пропаганде нетрадиционалних сексуалних односа малолетним лицима, јуна 2013. године, у јавности познат као „Анти-геј“ закон. Овим законом је Русија јасно прогласила МОРАЛНУ СУВЕРЕНОСТ Руске Федерације у заштити традиционалних вредности. Проактивно делујући, као члан Савета за људска права у УН (ОНОГ САВЕТА ИЗ КОГА ЈЕ НЕДАВНО ИЗБАЧЕНА, А СРБИЈА ЗА ТО ГЛАСАЛА!) Русија је успела да сукцесивно промовише три резолуције које легитимишу „традиционалне вредности човечанства“ као основу за норме људских права;
  • доношење, јула 2012. године, закона којим се захтева да се све НВО у Русији које се баве политичким питањима, а које се финансирају из иностранства, обавезно региструју као „страни агенти“, чему је претходио Закон о домаћим и страним НВО из 2006. године који тражи већу транспарентност и озбиљнију процедуру за регистрацију НВО. Другим речима, успостављен је озбиљан однос према свим НВО које нарушавају руску сувереност, безбедност и национални интерес;
  • 1. јануара 2013. ступио је на снагу Закон којим се забрањује усвајање деце америчким држављанима;
  • Као одговор на „Пуси Рајот”, донет је јула 2013. Закон против бласфемије, „због хулиганизма мотивисаног верског мржњом“ (Србија је данас тога пуна, кроз различите перформансе и директне медијске увреде верских осећања и СПЦ).

Ако се овоме додају законски предлози о рестрикцији интернета ради дечије заштите, забрана употребе опсених израза у филмовима, књигама и музичким садржајима, рад на демографском расту, финансијској подршци природној породици, кампање за борбу против алкохолизма и промоције здравих стилова живота – ЈАСНО ЈЕ ДА ЈЕ РУСИЈА ПОВЕЛА НА ДОМАЋЕМ ТЕРЕНУ ПРАВИ ДУХОВНИ И МОРАЛНИ РАТ, демонстрирајући духовну сувереност од националног значаја.

2 – На спољно-политичком плану, заступајући ове духовне и моралне вредности и цивилизацијску сувереност, Русија се наметнула као легитимни атрактивни стожер за све државе и народе који су против униполарног света, америчке и ЕУ ауторитарно-неолибералне хегемоније и диктатуре. БРИКС, Евроазијска унија и концепт „Руског света“ показали су се као инструменти за прављење нове архитектуре света засноване на конзерватиним вредностима већ институционализованим у домаћој руској политици.

Пост-кримска фаза руског конзервативизма сведочи о све јачем повезивању и препознавању европске деснице и Русије, и стварању једног вида транснационалног конзервативизма, својеврсне „Конзервативне Интернационале“ са седиштем у Москви. Зато су западне елите повеле рат против Русије, уплашене за своје позиције, а што је уједно рат и против свог, обичног народа, западних традиционалних вредности и интереса.

Имајући у виду све изречено, у име Двери као субјекта новог српског и европског конзервативизма и новог савезништва са Русијом, као и у име братске љубави и солидарности са руским народом, данас, са поносом стављајући Георгијевску ленту и придружујући се идеји Бесмртног пука, изражавам став да Србија не сме да уведе санкције Русији!

Српски народ мора да се одреди према својим вредностима и интересима. Питање санкција Русији НИЈЕ БИЛО ПРЕДОЧЕНО НА ИЗБОРИМА ОД СТРАНЕ СНС-а И АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ЦЕЛОГ РЕЖИМА, КАО НИ ТЗВ. ПРОЗАПАДНЕ ОПОЗИЦИЈЕ. Српски народ није за то дао глас никоме.

СТВАРАЊЕ ТАКВЕ НОВЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ НА АНТИРУСКИМ, А ПРЕ СВЕГА АНТИСРПСКИМ ПРЕТПОСТАВКАМА, СМАТРАМО НЕЛЕГИТИМНИМ ЧИНОМ.

Увођење санкција није економско питање за нас, то је улажење у рат против Русије, укидање духовне, моралне и историјске суверености српског народа, и конкретно: директан увод у признавање независности Косова и Метохије од стране Србије.

Српски покрет Двери, заједно са комплетним патриотским блоком политичких странака, удружења и интелектуалаца, то неће допустити. Позивамо изнова све да заједно станемо у државотворни фронт одбране Србије од нове окупације и негирања наше историје.

Аутор је председник Српског покрета Двери

Share on whatsapp