Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Сада је најважније помоћи пензионерима са минималним пензијама

У новом летку који смо урадили да бисмо започели разговоре са чачанским пензионерима питамо следеће: Да ли са пензијом можете покрити трошкове комуналија, хране и лекова? Да ли знате да је Чачак једини већи град у Србији који нема државни Дом за старе? Да ли знате да 61% пензионера у Чачку има пензију мању од 25.000 динара? Да ли сте обезбедили огрев за зиму? Да ли сте ишли на излет у организацији пензионерских удружења? Да ли сте члан неког удружења пензионера у Чачку? Да ли посећујете клубове пензионера у Чачку?

    Све су ово важна локална питања за Чачак, али важе и за пензионере у сваком другом граду у Србији. И даље нема одговора власти на шокантан податак да 100.000 пензионера има пензију испод 10.000 динара, као и да још толико старих и немоћних лица у Србији нема никаква примања. Зато је сада, у сусрет тешкој зими, најважније помоћи пензионерима са минималним пензијама и најстаријим суграђанима без икаквих примања. Све основне животне намирнице поскупеле су за преко 50% у последњих годину дана, тако да је инфлација одавно појела повећање пензија.

Зато у сусрет тешкој зими и новим поскупљењима након новог скока цене струје и гаса од Нове године, у оквиру наше нове кампање „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ” предлажемо пет мера за подршку нашим најстаријим суграђанима које ћемо ових дана проверити и у директном разговору са њима на нашим улицама и у клубовима пензионера:

  • Вратити одузете делове пензије за период од четири године важења закона о смањењу пензија, рачунајући и наследнике у међувремену преминулих;
  • Подизање висине минималне пензије на 200 евра;
  • Социјална пензија за социјално угрожена стара и немоћна лица, посебно на селу, која немају никаква примања у старости, у висини од 200 евра;
  • Укидање неправедне законске клаузуле да лице које је има 40 година радног стажа, а није достигло старосну границу за одлазак у пензију, добија трајно умањење пензије;
  • Они који имају мање пензије треба да добију веће повећање пензије него они који имају велике пензије или макар исту суму. Повишица од 9% за онога ко има пензију од 10.000 динара износи 900 динара, а за онога ко има пензију 100.000 то је 9.000 динара, што је апсолутно неправедно. Јер, одласком у пензију и престанком личних уплата доприноса у пензиони фонд престале су разлике међу пензионерима и висинама њихових пензија и од тог тренутка држава усклађује висину пензија и врши повећања па то може да чини селективно водећи се социјалним разликама или критеријумом свима исто.

 

Средства за све ово могу се наћи у буџету за 2023. годину тако што би се смањила корупција на јавним набавкама, одустало од изградње националног стадиона или откупа права на пренос енглеске фудбалске лиге за следећу годину.

Задатак државе је да нико од старих и немоћних лица ове тешке зиме не остане без хране, струје и грејања, и Српски покрет Двери ће на томе инсистирати.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: