Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Скандалозна најава распродаје свих јавних предузећа

Тражимо повлачење из скупштинске процедуре Закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Србије

     Јавна расправа о Закону о управљању привредним друштвима која су у власништву Србије, који је достављен у скупштинску процедуру, трајала је само 14 радних дана, била је више тајна него јавна, а извештај о расправи није доступан на сајту Министарства привреде упркос законској обавези да буде објављен. То је само почетак приче о најновијем скандалу у режији Владе Србије у сред политичке кризе у којој се налазимо.

Овим законским претварањем јавних предузећа у привредна друштва капитала са правном формом акционарског друштва или друштва с ограниченом одговорношћу даје могућност да се државна предузећа приватизују, распродају или да у њих уђе сумњиви капитал близак владајућем режиму који се претвара у моћ управљања. Иако се у предлогу закона наводи да је циљ ових промена повећање “ефикасности, ефективности и транспарентности”, усвајање нових прописа за прави циљ може имати задржавање контроле над овим стратешким фирмама и након губитка власти. Да не говоримо да се не сме допустити да ово ради власт која је огрезла у системску корупцију. Такође, ако ће убудуће главни интерес постати профит а не јавно добро, то само значи подизање цена свих јавних услуга на штету грађана.

Иако се у предлогу закона не наводи о којим јавним предузећима је реч, претрагом података у евиденцији Агенције за привредне регистре може се закључити да је реч о 23 јавна предузећа међу којима су Србијагас, Југоимпорт СДПР, Службени гласник, Пошта Србије, Јавно предузеће за склоништа Београд, ЈП Национални парк Копаоник, Ђердап, Тара, Фрушка Гора, Шар планина – Штрпце, Јавно водопривредно предузеће Србијаводе Београд, ЈП за подземну експлоатацију угља Ресавица, Скијалишта Србије, Завод за уџбенике, ЈП Нуклеарни објекти Србије – Винча… Посебан проблем је мењање власничке структуре јавних предузећа на Косову и Метохији у овом тренутку.

Шта се још мења? Према предлогу закона, директоре и чланове надзорних одбора бираће убудуће министар привреде. На њих се више неће примењивати Закон о спречавању корупције и они више неће морати да пријављују своју имовину. Зашто их власт на овај начин ослобађа контроле? 

Разлог доношења овог скандалозног закона несумњиво је обавеза која је преузета према Међународном монетарном фонду. Просто је невероватно да се власт у овако осетљивом и кризном геополитичком тренутку упушта у овако опасне намере. Не видимо друго образложење сем да кроз приватизацију желе да обезбеде свој утицај у овим фирмама и након што падну са власти. Експоненти ове власти дошли су пре 30 година на политичку сцену – тада је пљачка овог друштва и народних ресурса почела. Сада долази до завршне сцене – распродаје пред фајронт. Наша обавеза мора бити да јавна предузећа третирамо као национални ресурс и опште добро, односно као залог за нашу сигурнију будућност. Из тих разлога ова предузећа морају остати у јавном власништву, а овај закон повучен из скупштинске процедуре. 

 

Бошко Обрадовић 

Народни посланик
Председник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: