Бошко Обрадовић: Споразум је прекршен – излазимо из радних тела

На данашњој конференцији за медије у Београду, представници Српског покрета Двери у радним телима за спровођење Споразума о унапређењу услова за одржавање избора су образложили зашто су поднели оставке у тим телима. На конференцији за медије говорио је и адв. Владимир Матић, члан РИК. Оставке су поднели: Бошко Обрадовић – члан Контролног тела за праћење примене Споразума о изборним условима, адв. Маја Митић – члан Радне групе за екстерну контролу Јединственог бирачког списка и проф. др Милорад Маринковић – члан Привременог надзорног тела за медије.

Бошко Обрадовић (члан Контролног тела за праћење примене Споразума о изборним условима): Српски покрет Двери учинио је све што је било до нас да кроз дијалог између власти и опозиције дођемо до слободних и поштених избора. Као једини учесник из редова бојкот опозиције на оба колосека дијалога, са и без страног посредовања, дали смо свој максимум да извучемо што више конкретних побољшања изборних услова који ће бити на корист свих у опозицији. Након вишемесечних озбиљних преговора дошли смо до „Споразума о унапређењу услова за одржавање избора” којим су на папиру учињени значајни искораци. Приликом потписивања Споразума у Народној скупштини истакао сам да је једно потписани Споразум, а друго његова примена у пракси. Сада је дошло време да поднесемо извештај о примени Споразума како члановима Двери, тако медијима и комплетној јавности у Србији.

Увек сам се трудио да будем поштен па ћу тако рећи и сада да су заиста учињени одређени помаци и овај изборни процес изгледа много боље него његови претходници: опозиције има више на медијима иако неколико недеља слободних медија не може да надокнади године медијског мрака и сатанизације опозиције из режимских пропагандних центара; опозиција има своје представнике у сталном саставу РИК-а, локалних изборних комисија и бирачких одбора; јемство није обавезно да би се добила финансијска средства за изборну кампању, и тако даље.

Међутим, у последњих неколико дана одиграло се више проблематичних догађаја који бацају сенку на досадашњи ток изборног процеса и уводе га у нерегуларност. Зато је Председништво Српског покрета Двери на синоћној седници донело одлуку да наши представници напусте радна тела за примену Споразума и не дају легитимитет свему ономе што се дешава. Ја сам поднео оставку на место члана Контролног тела, Маја Митић такође као члан Радне групе за екстерну контролу бирачког списка и проф. др Милорад Маринковић такође као члан Привременог надзорног тела за медије. Не желимо да својим даљим присуством у оквиру ових радних тела дамо оправдање било чему што власт намерава у завршници изборног процеса. Позивамо и друге чланове ових радних тела из редова опозиције да напусте њихов рад иако осим наших представника нисмо чули много гласова побуне до сада. О чему се ради?
Четири су спорне тачке:

1. Функционерска кампања и злоупотреба свих државних ресурса од стране председника СНС са места председника државе ни на који начин није спречена од стране РЕМ-а. Једино што смо успели да је ограничимо Споразумом у последњих 10 дана пре избора.
  2. Доведено је у питање гласање наших грађана на Косову и Метохији и отворен простор за злоупотребе и фантомско гласање ван територије КиМ.
  3. РТС је брутално прекршио Споразум и представљање изборних учесника изместио на много мање гледан РТС2 иако су Споразуму јасно стоји у члану 40, ставови 4 и 5, да то мора бити у ударним вечерњим терминима на РТС1. Оно што је посебно скандалозно јесте да јавни медијски сервис нема ниједну политичку емисију, представљање програма нити дебату председничких кандидата у вечерњим терминима на РТС1.
  4. МУП је одбио да достави Радној групи за екстерну контролу бирачког списка пресек броја нових држављанстава која су издата у последњих годину дана по месецима и општинама, што отвара огроман простор за фантомске бираче и потенцијалну изборну крађу.
    Упркос са једне стране присутним унапређењима услова за одржавање избора, ове четири тачке представљању озбиљну изборну нерегуларност која је у току. Ивица Дачић је одбио да сазове ванредну седницу Контролног тела на мој захтев како бисмо решавали ова питања и то је знак да владајући режим не жели о овоме да разговара или нешто спрема. Данашњом конференцијом на време алармирамо остале опозиционе колеге и јавност како бисмо сви заједно обратили пажњу на завршницу изборног процеса и спречили било какву врсту изборних манипулација и крађе.

адв. Маја Митић (члан Радне групе за екстерну контролу Јединственог бирачког списка): Наш рад у радним телима за спровођење Споразума о унапређењу услова за одржавање избора свео се на то да ми присуствујемо седницама и на њима слушамо од представника Министарства како је бирачки списак најлепши и најбољи и како никада није био ажурнији него сада. Оно што је довело до оставке је информација да ће следећа седница бити одржана 12. априла, на којој ће нам бити уручене промене у бирачком списку за месец март. То је била црвена линија.

адв. Владимир Матић: Један од проблема је и то што у овом тренутку ми немамо званичну информацију да ли ће се уопште спроводити избори на простору КиМ, односно ако ће се спроводити на који начин ће се то десити. Свакако, оно што се мора избећи у случају да се не дозволи изборни процес на простору КиМ јесте да се не дозволи да се гласа у другим градовима и општинама као што је то био случај са референдумом. У том случају је немогуће спровести контролу изборниг процеса.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: