Бошко Обрадовић: Све друго је криво за све сем Владе Србије

Разлози за доношење овог ребаланса буџета за 2022. годину по хитном поступку су, како стоји у образложењу предлога од стране Владе Србије, да би се „избегле штетне последице по рад државних органа”. Колико је онда штете држави нането до сада због тога што овај ребаланс није стигао раније у скупштинску процедуру, односно што се каснило са формирањем Владе шест месеци? Шта су нови министри стигли да припреме за овај ребаланс у својим ресорима? У овако кратком року од ступања на дужност, наравно, ништа!

Ако погледате текућа макроекономска кретања и процене из образложења ребаланса буџета за 2022. који је дала Влада Србије, видећете да актуелна власт констатује да постоје „озбиљне тешкоће за домаћинства са ниским приходима широм света” и да је проблем „нагло повећање трошкова живота, снажно повећање каматних стопа банака на кредите и значајно мањи раст привреде у 2023. у еврозони”, али ни речи о Србији као да овде нема тих тешкоћа и проблема. Наравно, за све то нема кривице у Влади Србије већ су криви сви други спољни фактори који служе као изговори: „нови глобални шок”, „негативни утицај конфликта у Украјини”, „раст геополитичких тензија”, „увезена инфлација”… Међутим, да ли је баш тако да су сви други за све криви сем Владе Србије? Да ли је украјинска криза крива за уништавање ЕПС-а под руководством кадрова из СНС? Да ли су нас геополитичке околности натерале да продамо ПКБ и Комерцијалну банку под овом влашћу, да се не враћам на пљачкашке приватизације из времена бившег режима? Да ли је увезена инфлација изазвала поскупљења од 30-50% када се ради о основним животним намирницама, док Влада тврди да је инфлација ове године у просеку 11,6%? Како то када је млеко поскупело за 38%, уље за 54%, месо за 63%, а шећер за 64%? Инфлација је одавно појела повећање плата и пензија, а за исти новац сада можемо да купимо за трећину мање свега у односу на пре годину дана.

Влада признаје да је дошло до пада извоза пољопривредних производа од 4,1% и изнова се изговара да су „неповољни агрометеоролошки услови одразили су се на испод просечну пољопривредну сезону па је у овом сектору забележен пад од 5,3%”, не видећи нигде своју кривицу. Такође, Влада констатује да је остварен раст дознака из иностранства од 60,7% и да је то „рекордни прилив”, али јој не пада на памет да формира Министарство за дијаспору и Србима ван Србије понуди оне услове за инвестирање које овде имају стране компаније. Такође, Влада не одустаје од своје основне економске политике, а то је непрестано задуживање, овога пута рекордно у једној години за последњих 10 година, у висини од 3,8 милијарди, а укупно 17 милијарди евра новог задужења будућих генерација од доласка СНС на власт пре 10 година. Самим тим не изненађује што планирани дефицит расте на 2,8 милијарди евра, што је за 1,6 милијарди евра већи дефицит него прошле године.

А шта је права истина о ономе што се у Србији дешава? Овде влада ценовна криза која је донела велико погоршање животног стандарда у последњих годину дана. Имамо дневне скокове и таласе поскупљења. Почињемо да плаћамо и цену власти СНС – неспособност, нестручност, корупција и погрешна економска политика. Ненаменски потрошена средства из буџета преко намештених тендера могла су бити уложена у боље здравство и образовање. Уместо обећане стабилности данас влада нестабилност и несигурност – питајте домаћице, пензионере, приватнике о томе. Нису овде проблем само високе цене већ и мале плате. Овде је угрожен елементарни животни стандард просечне породице, јер реална просечна, медијална зарада није довољна за основну потрошачку корпу, као што је мининална зарада за 11.000 динара мања од минималне потрошачке корпе.

Просечна породица не може издржати истовремени раст цена хлеба, млека, меса, воћа, поврћа, огрева, здравствених прегледа и лекова, комуналија, кредитних рата, закупнина станова, беби опреме, хигијене, грађевинског материјала, горива, ужине за ђаке…. За исте паре сипамо много мање горива у аутомобиле. Цене квадрата за куповину или закуп некретнина су отишле у небо. Држава мора хитно да реагује јер није реално да осиромашене и презадужене породице могу да савладају овај цунами поскупљења хране, грејања и кредита у исти час. А шта нас тек чека ове зиме са новом грејном сезоном? Хоће ли бити струје?

Погрешна економска политика власти је, нажалост, дошла на наплату, јер ова власт уместо домаћих економских интереса ради за стране банке, стране компаније и увознички лоби. Да подсетимо јавност, од 2006. до 2020. године, власти у Србији су од укупне количине новца за субвенције чак 93.5% дале страним компанијама, а само 6.5% домаћим фирмама. Стране банке контролишу 88% домаћег банкарског тржишта. Увознички лоби увози све што ми овде можемо да произведемо и убија конкуренцију из редова домаће производње. Микро, мала, средња и велика домаћа предузећа, која су нослац економског развоја, дискриминисана су у односу на стране компаније. За то време корупција и даље цвета у врху власти и народне паре се одливају кроз преплаћене велике инфраструктурне радове и намештене тендере са само једним понуђачем блиским владајућем режиму. Да ли су нам сада потребни нови фудбалски стадиони широм Србије или заједнички новац из буџета треба да иде социјално угроженим категоријама становништва у времену кризе?

Јасно нам је да је у целом свету економска криза, али оволика поскупљења су заиста огромна за Србију која спада у ред најсиромашнијих држава Европе. Она су се могла спречити управо другачијом економском политиком, односно улагањем у домаћу пољопривреду и домаће производне капацитете, уместо што се улагало у стране компаније које сав профит износе из Србије. А добро је позната чињеница да ниједну државу у свету нису развиле стране, већ управо домаће инвестиције. Србија је са својом плодном земљом и чистом водом погодно тле за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, а не за развој прљавих страних технологија. Зато нам је потребна нова економска политика, политика улагања у домаће производне капацитете како би се Србија економски и привредно опоравила и како грађани који живе на једној од најплоднијих земљи у Европи не би плаћали прехрамбене и друге производе по најскупљим ценама. Потребна нам је хитна државна акција у циљу СИГУРНОСТИ ЗА СВЕ. Данас је основни патриотизам – брига о грађанима и домаћој привреди. Ми се залажемо за економски и социјални патриотизам, а то значи заштиту породичног човека и дома. Патриотизам је обезбедити деци млеко, грејање, струју, бесплатну ужину у школи… За то нам је потребан НОВИ СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКИ ДОГОВОР и хитан пакет мера помоћи домаћој привреди и сиромашним и презадуженим породицама. Подршка домаћем привреднику и домаћем пољопривреднику мора постати закон српске економије, а сви социјално угроженим морају рачунати на социјални додатак за енергенте и повећане трошкове живота.

За четири године важења закона о привременом начину исплате пензија оштећено је 850.000 пензионера за укупно 850 милиона евра. Преко 100.000 најстаријих наших суграђана нема никаква примања и треба да добије социјалну пензију, опет према социјалним картама. Да ли ико може да поверује да 100.000 пензионера у Србији има пензију мању од 10.000 динара? Да њих преко милион прима пензију која је испод просечне која је 33.247 динара, а веровали или не 652.913 пензионера прима пензију између 10 и 25.000 динара. Држава мора да обезбеди СИГУРНОСТ ЗА СВЕ: ТОПЛИ ДОМ И ПУНУ ТРПЕЗУ, ПОДРШКУ ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ДОМАЋЕ, ПРАВДУ ЗА СИРОМАШНЕ И ПРЕЗАДУЖЕНЕ, НИКО ДА НЕ ОСТАНЕ БЕЗ ХРАНЕ, ГРЕЈАЊА И СТРУЈЕ. Српски покрет Двери предлаже следеће мере:

1. Пакет пет мера за пензионере:
    – селективно повећање пензија: мања пензија – веће повећање
    – враћање отетих пензија кроз јавни дуг
    – повећање минималне пензије
    – увођење социјалне пензије за најстарије без икаквих примања
    – укидање клаузуле о трајном умањењу пензија за оне који имају 40 година радног стажа али не и старосну границу за пензију
  2. Социјални додатак за сиромашне и презадужене породице за енергенте и повећане трошкове живота (30.000 за социјално угрожене породице са децом, 15.000 за пензионере без примања и са минималном пензијом, и друге осетљиве социјалне групе: незапослене, особе са хендикепом…)
  3. Повећање пореза на богатство и луксуз и смањење пореза на зараде и имовину за свакога ко ступи у брак и добије дете
  4. Бесплатни ваучери за набавку хране према социјалним картама
  5. Забрана искључења струје приватним лицима до 1. маја 2023.
  6. Смањење или укидање ПДВ-а на основне животне намирнице (смањење на 1% за млеко, месо…; укидање ПДВ-а на беби храну, хигијену и опрему, укидање дуплог опорезивања акцизе на гориво)
  7. Подршка државе за отплату стамбених кредита у страним валутама
  8. Исплата заосталих зарада радницима у буџету за 2023. годину
  9. 10.000 евра субвенција за домаћег привредника и предузетника за свако ново радно место.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Обраћање Бошка Обрадовића поводом ребаланса буџета Републике Србије, можете погледати овде: