Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Светски дан породице ове године посвећујемо правима трудница и породиља

Овогодишњи 15. мај – Светски дан породице – дочекујемо у сенци огромне трагедије која се догодила нашем народу због смрти 17 и рањавања преко 20 људи у два масакра. Зато у оквиру нове кампање Српског покрета Двери ЈЕДНА ЈЕ МАЈКА од сутра покрећемо петицију широм Србије за заустављање насиља у нашем друштву и окретање позитивним примерима, где пре свега мислимо на значај мајчинства, родитељства и породице уопште. 

     У том правцу је данас посланичка група Српски покрет Двери — Патриотски блок предала у скупштинску процедуру предлог Декларације о правима трудница и породиља, које на жалост немају одговарајући третман у српским породилиштима какав заслужују и какав им гарантују бројне међународне конвенције и домаћи Устав и закони.

Већ смо кроз посебну препоруку Влади Србије тражили ребаланс републичког буџета за потребе побољшања стања у свим породилиштима, као и изградњу Националног центра за наталитет, док овом Декларацијом о правима трудница и породиља тражимо поштовање загарантованих права трудница и породиља, забрану отпуштања трудница и породиља са посла, квалитетнију исхрану и бољу хигијену у породилиштима, смањење трошкова одржавања трудноће и укидање акушерског насиља и максималну подршку дојењу.

Трудница, породиља и новорођенчад морају имати највишу здравствену негу у Србији. Српски покрет Двери приводи крају израду и штампу Водича за маме који ће представити сва права која имају мајке и новорођенчад у породилиштима пре и после порођаја који ће бесплатно ставити на располагање свим будућим мајкама. 

У сусрет најављеној седници Народне скупштине на актуелне теме појачаног насиља у нашем друштву подсећамо на препоруке Влади Србије о превенцији насиља које смо предали још у децембру прошле године, као и на захтеве за ванредне седнице надлежних скупштинских одбора које још увек нису заказане. Наредних дана предаћемо још две препоруке које се тичу хитних реформи у области просвете и медија у Србији. На Колегијуму Народне скупштине који се очекује у среду предложићу да се све три ове наше препоруке нађу на дневном реду најављеног скупштинског заседања, јер су ово једини конкретни предлози мера за превенцију насиља у нашем друштву који су до сада предати у скупштинску процедуру. Наши нови предлози подразумевају нови Закон о заштити и дигиталној безбедности деце, укидање ријалити програма и сваке рекламе злочина и насиља на медијима, забрану насилних садржаја на медијима и друштвеним мрежама уопште, повратак поштовања ауторитета професора, као и нерадну недељу у приватном сектору као помоћ породици да има више времена за себе.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: