Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Светски дан породице ове године посвећујемо правима трудница и породиља

Овогодишњи 15. мај – Светски дан породице – дочекујемо у сенци огромне трагедије која се догодила нашем народу због смрти 17 и рањавања преко 20 људи у два масакра. Зато у оквиру нове кампање Српског покрета Двери ЈЕДНА ЈЕ МАЈКА од сутра покрећемо петицију широм Србије за заустављање насиља у нашем друштву и окретање позитивним примерима, где пре свега мислимо на значај мајчинства, родитељства и породице уопште. 

     У том правцу је данас посланичка група Српски покрет Двери — Патриотски блок предала у скупштинску процедуру предлог Декларације о правима трудница и породиља, које на жалост немају одговарајући третман у српским породилиштима какав заслужују и какав им гарантују бројне међународне конвенције и домаћи Устав и закони.

Већ смо кроз посебну препоруку Влади Србије тражили ребаланс републичког буџета за потребе побољшања стања у свим породилиштима, као и изградњу Националног центра за наталитет, док овом Декларацијом о правима трудница и породиља тражимо поштовање загарантованих права трудница и породиља, забрану отпуштања трудница и породиља са посла, квалитетнију исхрану и бољу хигијену у породилиштима, смањење трошкова одржавања трудноће и укидање акушерског насиља и максималну подршку дојењу.

Трудница, породиља и новорођенчад морају имати највишу здравствену негу у Србији. Српски покрет Двери приводи крају израду и штампу Водича за маме који ће представити сва права која имају мајке и новорођенчад у породилиштима пре и после порођаја који ће бесплатно ставити на располагање свим будућим мајкама. 

У сусрет најављеној седници Народне скупштине на актуелне теме појачаног насиља у нашем друштву подсећамо на препоруке Влади Србије о превенцији насиља које смо предали још у децембру прошле године, као и на захтеве за ванредне седнице надлежних скупштинских одбора које још увек нису заказане. Наредних дана предаћемо још две препоруке које се тичу хитних реформи у области просвете и медија у Србији. На Колегијуму Народне скупштине који се очекује у среду предложићу да се све три ове наше препоруке нађу на дневном реду најављеног скупштинског заседања, јер су ово једини конкретни предлози мера за превенцију насиља у нашем друштву који су до сада предати у скупштинску процедуру. Наши нови предлози подразумевају нови Закон о заштити и дигиталној безбедности деце, укидање ријалити програма и сваке рекламе злочина и насиља на медијима, забрану насилних садржаја на медијима и друштвеним мрежама уопште, повратак поштовања ауторитета професора, као и нерадну недељу у приватном сектору као помоћ породици да има више времена за себе.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: