Бошко Обрадовић: У Србији неће бити правде док радницима не буде исплаћено све што им се дугује

Данас смо изнова испред некадашњег европског и светског привредног гиганта Фабрике каблова Јагодина да укажемо на огромну неправду, јер 7000 некадашњих радника ове фабрике још увек не може да намири своја потраживања.

На исти начин оштећено је и дискриминисано више десетина хиљада радника широм Србије којима нису исплаћене остварене зараде, јубиларне награде, превоз или им није повезан радни стаж. Ради се углавном о уништеним државним предузећима која су отишла у банкрот и стечај након пљачкашких приватизација, док радници не могу да остваре своја потраживања упркос томе што често имају и правоснажне судске пресуде у своју корист.

У случају Фабрике каблова Јагодина нема сметњи да се ова неправда исправи, јер Фабрика располаже огромном имовином у земљи и иностранству.

Зато сам и данас ту да подржим оправдане захтеве Удружења радника акционара Холдинг индустрије каблова Јагодина које се већ пет година истрајно бори да се ова неправда исправи, али нажалост надлежне државне институције којима су се обраћали немају слуха за проблеме радника. Зато ће посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ—ПАТРИОТСКИ БЛОК кандидовати ову тему на следећој седници скупштинског одбора за рад.

Посебно је питање зашто су ови некадашњи домаћи привредни гиганти уништени, а власт подржава стране компаније? Зашто непрестано и даље субвенционишемо и на сваки други начин подржавамо углавном стране компаније уместо домаће? Зашто је 93,5% укупних субвенција привреди у протеклих 15 година отишло страним фирмама? Зашто смо доведени у ситуацију да нам се данас прети да морамо да признамо лажну државу Косово и одрекнемо се дела сопствене државне територије, јер у супротном ће се те стране компаније повући из Србије а њихови радници изгубити посао? Лично не верујем у ове празне претње јер стране компаније нигде у Европи неће наћи јефтиније енергенте и по њих повољније услове за пословање. Ако се европске компаније нису повукле из Русије упркос рату у Украјини и европским санкцијама Русији, онда не верујем ни да ће се повући из Србије која их толико обилато части народним парама на штету домаћих привредника и пољопривредника.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: