Бошко Обрадовић: Власт се плаши дебате јер зна да је француско-немачки споразум капитулација

Представници државотворне парламентарне опозиције данас су испред седишта Радио телевизије Србије одржали конференцију за медије са захтевом да се отвори јавна дебата на свим телевизијама са националном фреквенцијом на тему француско-немачког споразума о КиМ.

Јавности су се том приликом обратили: Војислав Михаиловић – председник ПОКС-а, Бојана Букумировић – народни посланик Српске стране Заветници, Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и др Милош Јовановић – председник Новог ДСС-а.

Бошко Обрадовић је овом приликом навео следеће: „Владајући режим је затворио све институционалне, медијске и друштвене канале за јавну расправу о противуставном француско-немачком споразуму о признању лажне државе Косово, који је председник Републике неовлашћено прихватио у Бриселу 27. фебруара. Укинут је рад Народне скупштине, забрањено гостовање свих критичара ове капитулације на свим телевизијама са националном фреквенцијом, нема никакве дебате ни у научним форумима… Зато смо данас овде да позовемо све велике медије да отворе јавну дебату на ову тему. Сигуран сам да апсолутна већина грађана Србије и не зна шта је тачан садржај француско-немачког споразума и анекса о његовој примени који је Вучић прихватио у Охриду 18. марта, а Петар Петковић јуче у Бриселу започео његово спровођење мимо било какве одлуке Владе и Скупштине Србије, мимо било какве јавне расправе о политичким и правним последицама ове међународно-правне обавезе коју је председник Републике преузео на државу Србију, иако нема никаква уставна овлашћења за то.

Зато је наш први и основни захтев који смо данас предали јавном медијском сервису да се у свим информативним емисијама РТС-а прочита комплетан текст француско-немачког споразума па нека се грађани Србије упознају са тим шта председник Републике тајно преговара и договара. То тражимо и од свих дневних и недељних новина у Србији.

Други наш захтев је да се у свим деловима информативног програма РТС-а отвори дебата на ову тему уз равноправно учешће оних који су за и оних који су против овог новог западног ултиматума. Исте ове захтеве данас ћемо упутити и другом јавном сервису — РТВ-у, као и свим ТВ са националном фреквенцијом, која је јавно добро, и који такође имају обавезу да обавесте грађане о тексту Споразума и омогуће расправу на којој би се чули аргументи за и против.

То што се владајући режим оволико труди да спречи јавну расправу на ову тему и да сакрије текст Споразума од јавности, најбоље говори да тај капитулантски и противуставни документ није добар по државу Србију и Србе у нашој јужној покрајини. Јер, да је добар — зашто власт не би о томе сваки дан причала и дозволила дебату на свим нивоима друштва?“

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: