Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Време је за истину о комунистичким злочинима и јавну расправу о монархији

Посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – ПАТРИОТСКИ БЛОК предала је у скупштинску процедуру Декларацију о осуди злочина тоталитарног комунистичког режима и Препоруку Влади Србије о отварању јавне расправе о обнови монархије.

    Иако свесни да ово, усред огромних социјално-економских проблема, није најважније друштвено питање данас, ово је ипак наш дуг према свим жртвама комунизма, као и према нашим партнерима из Патриотског блока који су нас подржали на изборима: Равногорском покрету и Српској лиги за реституцију. После 78 година крајње је време да се сазна пуна истина о револуционарном насиљу након ослобођења Србије од нацистичке окупације, свим злочинима тоталитарног комунистичког режима и свргавању монархије мимо воље народа. Парламентарна скупштина Савета Европе је у две резолуције, 1996. и 2006. године, осудила комунистички тоталитаризам и то треба да учини и Србија. Такође, у Скупштини Србије су посебном декларацијом 2013. године осуђени комунистички злочини против мађарских цивила 1944. и 1945. године, али то никада није урађено за српске жртве комунистичког терора из истог периода, па ту историјску неправду треба исправити.

Декларација предвиђа пуну истину о свим још увек неоткопаним масовним гробницама, именима страдалника и џелата, подизање споменика невиним жртвама и отварање тајних досијеа и архива. Посебно смо инсистирали на враћању отете имовине приватним лицима после 1944. године, што још увек није урађено упркос законским обавезама.

Одузимање приватне и црквене имовине од стране тоталитарног комунистичког режима после Другог светског рата почетак је имовинско-правног насиља и хаоса који још увек траје и из кога не можемо изаћи ако не подвучемо црту и не исправимо ову неправду. Тек када ово све буде испуњено стичу се услови за потпуно национално помирење потомака зараћених страна у грађанском рату 1941-1945. године, што је и најважнији, суштински циљ ове скупштинске декларације Двери и Патриотског блока

Додатно смо предложили Народној скупштини да посебном препоруком Влади Србије покрене јавну расправу о обнови монархије као јединог правог државног уређења Србије кроз читаву њену историју, сем за време турског и комунистичког ропства. После осам деценија дошло је време да се чује и другачији поглед на Краљевину и понуде аргументи зашто је монархија бољи принцип и уређење државе од републике. Не видимо зашто би било ко бежао од јавне расправе ЗА и ПРОТИВ монархије. Ми дубоко верујемо да су аргументи на страни монархије и једино то може бити разлог да се ова јавна расправа спречи.

Такође, остајемо при нашим старим предлозима да тзв. Кућа цвећа буде претворена у Музеј жртва комунистичког терора, а посмртни остаци Јосипа Броза Тита, ако се уопште тамо налазе, буду измештени у његов родни Кумровец, ако је то уопште место његовог рођења. Такође, држава Србија треба да открије гробно место ђенерала Драже Михаиловића, првог герилца у окупираној Европи под нацизмом, да достојно обележи његов гроб и подигне му споменик у српској престоници. Ово је завет и обећање које Српски покрет Двери даје да ће бити испуњено по нашем доласку на власт.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: