Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Време је за нову спољну политику Србије

Посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ — ПАТРИОТСКИ БЛОК предложила је да Народна скупштина усвоји препоруке Влади Србије за нову спољну политику, јер је донедавно актуелни пут Србије у ЕУ после 22 године пропао.

    Препоруке се односе на очување КиМ у саставу Србије, бригу о Србима у региону и расејању, прекид штетних преговара са ЕУ и почетак нових у форми билатералне сарадње са ЕУ у обостраном интересу, заинтересованост за учешће у Европској економској заједници без политичких условљавања, стратешку сарадњу са Русијом и Кином, посебну сарадњу са свим европским државама које нису признале лажну државу Косово, као и свим другим европским државама са којима имамо традиционално добру економску сарадњу. У препорукама стоји да Србија треба да буде отворена и за сарадњу са Евроазијском унијом, земљама БРИКС-а, Шангајском организацијом за сарадњу, као и разним средњо-европским иницијативама које држе до хришћанских, традиционалних и породичних вредности.

Такође смо предложили да Народна скупштина усвоји Резолуцију о војној и политичкој неутралности, као и две веома битне декларације — о српском мини-шенгену и новој мигрантској политици. У Резолуцији се тражи преиспитивање свих споразума са НАТО-ом, као и војна и политичка неутралност која би обавезивала сваку будућу Владу Србије да о било каквом даљем путу Србије у ЕУ или НАТО мора најпре да се питају грађани на референдуму.

Предложили смо нови облик интеграција између Србије, Републике Српске и Црне Горе у форми српског мини-шенгена по угледу на Скандинавску унију, што би подразумевало царинску и економску унију, заједничко тржиште и сарадњу у областима просвете, науке, екологије, културе…

У другој фази ове интеграције и балкански мини-шенген треба понудити и Босни и Херцеговини и Северној Македонији, што би водило ка формирању Балканског савета и Балканског савета министара, а све по угледу на скандинавски модел.

Коначно, Декларација о новој мигрантској политици тражи промену досадашњег приступа мигрантској кризи, много јачу контролу наших државних граница, прекид даљих прављења мигрантских центара у Србији и строгу забран, кажњавање и депортацију због противзаконитог уласка на нашу територију, јер се у актуелним мигрантским кретањима више не ради о ратним избеглицама већ о војно способним младим људима без идентитета и личних докумената од 16-30 година.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: