Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Време је за уједињење патриота

Председник Русије је више него јасно указао на лицемерје Запада, који стално користи дупле аршине. Ево примера са наших простора: како албански сепаратисти могу да траже другу албанску државу на Балкану, оличену у лажној држави Косово, а Срби не могу добити независност Републике Српске или Републике Српске Крајине, да не заборавимо и тај случај највећег етничког чишћења у савременој Европи? Како БиХ мора бити јединствена држава а Србија не?

    То суштински и нису дупли аршини Запада: они су у сваком случају усмерени против српских интереса, као што су на истоку Европе против интереса Русије, коју НАТО већ деценијама опкољава, а онда се пита зашто Русија реагује. Вероватно из разлога да не би доживела судбину Украјине, којој Запад поставља марионетску власт путем обојених револуција. У свему томе не видим нити један разлог зашто би Европа или Украјина ратовале против Русије за интересе САД и НАТО пакта. Европа коначно мора да се ослободи америчког колонијалног притиска и да гради стратешку сарадњу са Русијом која је у обостраном интересу, каже за Данас Бошко Обрадовић, лидер Двери, коментаришући изјаву председника Русије да су Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о независности Косова.

Да ли сте разговарали или остварили контакт са Народном странком која није изричито одбила ваш позив на сарадњу са Патриотским блоком?

Потпуно је нормално да та комуникација постоји. Већ сам рекао и поновићу да и Народну странку видим у Патриотском блоку. Ово је време за уједињење свих патриота и лично остајем посвећен том циљу.

Шта видите као заједничке тачке са Народном странком и какав вам је лични однос да Вуком Јеремићем?

Ми смо земљаци и увек смо имали коректан лични однос. Не видим разлог да то тако и не остане, без обзира шта ће руководећи органи наше две политичке организације рећи о потенцијалној будућој сарадњи када то дође на дневни ред. Са Народном странком, као и са ДСС-ом, Српском странком Заветници и ПОКС-ом нас спајају српски национални и државни интереси који су нам свима идентични. Није толико далеко дан када ћемо заједнички направити Владу националног јединства око кључних друштвених питања: породица и млади на првом месту, економски и еколошки патриотизам, брига за Србе у региону и расејању, борба против криминала и корупције…

Из Народне странке су поручивали када сте отишли на састанак са Вучићем „да свако ко седи на његовом канабету то ради из неког интереса“. Сада сте и једни и други спреми на сарадњу. Где је ту принципијелности, зашто се тако лако прелази преко тешких речи и оптужби?

Ово је време за сарадњу у опозицији, а не за тешке речи и оптужбе. Што се тиче Српског покрета Двери, и до сада смо дали огроман допринос тој сарадњи и то ћемо чинити и убудуће.

Не желим да будем нови фактор сукоба и раздора већ светосавског помирења и уједињења унутар српског народа у целини.

Да ли је коалиција Нада имала икакву реакцију на ваше позиве на сарадњу и како видите ваш даљи однос будући да је други део ПОКС уз ДСС?

Уверен сам да је Патриотски блок прави пут за даље ширење и укрупњавање патриотске опозиције. Главни одбор Двери је још пре избора подржао идеју проф. др Милоша Ковића да дође до шире сарадње свих нас који смо на референдуму били против промене Устава и који смо за очување КиМ у саставу Србије. Томе треба додати и одбрану Републике Српске и стварање још ширег политичког блока против увођења санкција Русији, о чему смо говорили Милица Ђурђевић Стаменковски и ја као два председничка кандидата на недавној заједничкој конференцији за медије. Жао ми је што нам се тада није придружио и Милош Јовановића, а био је позван, и то би имало још већу политичку тежину јер смо нас троје заједно освојили преко 15 одсто гласова на председничким изборима. У међувремену је Председништво Српског покрета Двери јавно позвало на шире национално окупљање све родољубиве парламентарне и ванпарламентарне политичке странке, као и разна патриотска удружења грађана и угледне јавне личности управо на овој платформи. Ми смо потпуно отворени за даље разговоре и договоре у томе правцу, а остајемо заинтересовани за даљу сарадњу и са свим партнерима из досадашњег Патриотског блока, међу којима је и ПОКС на челу са Жиком Гојковићем и Милошем Парандиловићем. Отворени смо за комуникацију и сарадњу и са свим другим монархистима у Србији, посебно сада када се након абдикације принца Петра Карађорђевића у корист принца Филипа много јасније виде обриси обнове Краљевине Србије.

Чини се да Вам не сметају оптужбе да је ПОКС лажна опозиција будући да сте и ви зарадили исти третман од других опозиционих странака.

Мислим да су се у међувремену и сви који су у то сумњали уверили да је Српски покрет Двери остао доследна опозиција. То што смо били и остајемо спремни да разговарамо о побољшању изборних услова или о најважнијим националним и државним питањима попут Косова и Метохије или Републике Српске, то је наша обавеза као одговорних политичара која ни на који начин не доводи у питање наш опозициони статус. Разуме се да не очекујем извињење за све лажи и клевете изречене о Дверима од стране опозиционе конкуренције. Остајем привржен политичкој идеји трећег пута и да не мора да се бира само између бивше и садашње власти већ и нешто ново.

Део јавности сматра да сте гласове освојили на име Бранимира Несторовића. Да ли настављате сарадњу са њим и хоћете ли бити партнери и на неким новим изборима?

Нисам приметио да је постављено питање зашто је др Несторовић, али не само он већ и шира група најистакнутијих српских лекара, подржао управо Српски покрет Двери и Патриотски блок а не неког другог. Уверен сам да је ово само почетак наше дугорочне сарадње.

Да ли сте били или ћете ићи код руског амбасадора у Србији попут Милице Ђурђевић Стаменковски?

У питању је природна и редовна дипломатска активност у којој не видим ништа спорно. Чим буде конституисан нови сазив Народне скупштине, обратићу се са захтевом за пријем и новом америчком амбасадору да му представим идеју да држава Србија и САД заједнички подигну споменик ђенералу Дражи Михаиловићу у Београду и Вашингтону, јер неко ко је спасао преко 500 савезничких пилота у Другом светском рату дефинитивно то заслужује.

Када очекујете нове изборе у Београду, крајем године или следеће или мислите да их неће ни бити?

Нисам упознат какве договоре су постигли Александар Вучић и Драган Ђилас по том питању. То само они знају.

Очекујете ли да вас гласачи казне на новим изборима будући да су видели да сте спремни на сарадњу и са онима које сте жестоко критиковали и који су вас критиковали?

Српски покрет Двери је одмах по завршетку градских избора у Београду изашао са ставом да нам је у престоници потребна прелазна градска власт орочена на две године до општих локалних избора у Србији 2024. године. С обзиром да је већина Београђана гласала против досадашње власти СНС и СПС сматрамо да сви остали треба да формирају ту прелазну градску власт која би се бавила најургентнијим београдским питањима: од загађења ваздуха преко урбанистичког и саобраћајног хаоса до корупције. Верујем да бисмо на новим изборима добили још већу подршку Београђана због овог принципијелног става да у Београду није приоритет истицање међусобних идеолошких и политичких разлика у опозицији већ што хитнија смена актуелне Весићеве бахате и криминалне власти.

*Извор: Дневни лист „Данас“

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: