Бошко Обрадовић: Вучић да прекине преговоре у Бриселу док се не договоримо у Скупштини Србије куда даље око КиМ

Председник СНС и Србије Александар Вучић греши што изнова одлази у Брисел на преговоре са сепаратистичким властима без заједничке преговарачке платформе усвојене у Народној скупштини Републике Србије.

Предлажем да овога пута у Бриселу ништа не договара и не потписује док не буде одржана посебна седница Скупштине Србије на тему КиМ. Ако дође до националног консензуса око овог кључног државног питања, а за то се Српски покрет Двери залаже – то ће само ојачати његову будућу преговарачку позицију и државну политику према КиМ.

Сматрам да је досадашња политика владајућег режима према КиМ пропала и превазиђена. Преговори у којима се стално нешто даје а ништа не добија – изгубили су сваки смисао. Преговори о статусу АП Косово и Метохија, која је саставни део Србије и по нашем Уставу и по Резолуцији СБ УН 12 44, такође су сувишни. Повлачење државе Србије са КиМ и непрестано излажење у сусрет сепаратистима није донело ништа сем штете по српске националне и државне интересе на КиМ. Време је за промену ове погрешне политике и Српски покрет Двери је у том правцу предложио нову платформу о КиМ у 10 тачака која захтева прекид преговора у Бриселу и повратак теме КиМ у СБ УН, где имамо савезнике у Русији и Кини. Такође, у Платформи инсистирамо на обнови Министарства за КиМ у новој Влади Србије, као и на враћању суверенитета државе Србије на КиМ у свим могућим облицима.

Том документу бих додао само један актуелан коментар: председник Вучић греши и када одбија отварање руске војне базе у Србији. Морамо бити свесни да једна војна база већ постоји на територији наше државе, а то је НАТО база на КиМ, тако да не стоји Вучићева теза да на нашој територији нећемо никакве војне базе када ова већ постоји. Управо нам је потребна руска војна база у Србији како бисмо направили баланс и заштитили безбедност државе и наших сународника на КиМ, а тиме и знатно ојачали нашу преговарачку позицију за убудуће. Руска војна база за чије се отварање у Србији залажем била би затворена када и НАТО база на КиМ. Повлачењем НАТО са наше територије престао би разлог за постојањем и руске војне базе.

Ово је додатна, 11. тачка на већ објављене „Основе политичке платформе за повратак Косова и Метохије у уставно-правни поредак Републике Србије у 10 тачака”, документ који је јуче послат свим посланичким групама у Народној скупштини са циљем да послужи као прилог за јавну расправу на посебној скупштинској седници о КиМ која се очекује и која нам је неопходна у што краћем року.

Бошко Обрадовић

Народни посланик