Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Вучић да прекине преговоре у Бриселу док се не договоримо у Скупштини Србије куда даље око КиМ

Председник СНС и Србије Александар Вучић греши што изнова одлази у Брисел на преговоре са сепаратистичким властима без заједничке преговарачке платформе усвојене у Народној скупштини Републике Србије. 

    Предлажем да овога пута у Бриселу ништа не договара и не потписује док не буде одржана посебна седница Скупштине Србије на тему КиМ. Ако дође до националног консензуса око овог кључног државног питања, а за то се Српски покрет Двери залаже – то ће само ојачати његову будућу преговарачку позицију и државну политику према КиМ.

Сматрам да је досадашња политика владајућег режима према КиМ пропала и превазиђена. Преговори у којима се стално нешто даје а ништа не добија – изгубили су сваки смисао. Преговори о статусу АП Косово и Метохија, која је саставни део Србије и по нашем Уставу и по Резолуцији СБ УН 12 44, такође су сувишни. Повлачење државе Србије са КиМ и непрестано излажење у сусрет сепаратистима није донело ништа сем штете по српске националне и државне интересе на КиМ. Време је за промену ове погрешне политике и Српски покрет Двери је у том правцу предложио нову платформу о КиМ у 10 тачака која захтева прекид преговора у Бриселу и повратак теме КиМ у СБ УН, где имамо савезнике у Русији и Кини. Такође, у Платформи инсистирамо на обнови Министарства за КиМ у новој Влади Србије, као и на враћању суверенитета државе Србије на КиМ у свим могућим облицима.

Том документу бих додао само један актуелан коментар: председник Вучић греши и када одбија отварање руске војне базе у Србији. Морамо бити свесни да једна војна база већ постоји на територији наше државе, а то је НАТО база на КиМ, тако да не стоји Вучићева теза да на нашој територији нећемо никакве војне базе када ова већ постоји. Управо нам је потребна руска војна база у Србији како бисмо направили баланс и заштитили безбедност државе и наших сународника на КиМ, а тиме и знатно ојачали нашу преговарачку позицију за убудуће. Руска војна база за чије се отварање у Србији залажем била би затворена када и НАТО база на КиМ. Повлачењем НАТО са наше територије престао би разлог за постојањем и руске војне базе.

Ово је додатна, 11. тачка на већ објављене „Основе политичке платформе за повратак Косова и Метохије у уставно-правни поредак Републике Србије у 10 тачака”, документ који је јуче послат свим посланичким групама у Народној скупштини са циљем да послужи као прилог за јавну расправу на посебној скупштинској седници о КиМ која се очекује и која нам је неопходна у што краћем року.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: