Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Вучић није Србија

Спречити Вучићев план да потпише француско-немачки предлог споразума којим би признао лажну државу Косово! 

Поштовани грађани Србије,

У овом драматичном часу, када смо изложени новом западном ултиматуму да морамо да признамо лажну државу Косово као независну, обраћам Вам се уверен да сте против тога и да заједничким снагама можемо да се супротставимо свакоме ко би евентуално покушао да стави потпис на фамозни француско-немачки предлог споразума о КиМ. Важно је одмах напоменути, да упркос свим нашим инсистирањима, тај нови западни ултиматум није достављен народним посланицима, а у извештају Канцеларије за КиМ и Канцеларије за преговоре који смо добили о томе нема речи. Поента овог извештаја јесте да ми пристајемо на све што се од нас тражи и све то примењујемо, да сепаратистичке власти у Приштини углавном не пристају ни на шта и не примењују оно што потпишу, а да представници Запада о томе ћуте, док се наши преговарачи и даље надају у западне посреднике. Овај иначе катастрофални извештај, који признаје неуспехе и неспособност наших преговарача, служи да се скрене пажња са суштинске теме: шта је садржај француско-немачког предлога споразумa о КиМ, а који нисмо добили што доводи у питање смисао ове седнице? Још једном, као и у допису Председнику Републике пре неколикo дана, инсистирам да добијемо увид у тај текст у току ове седнице.

Нема сумње да се у најновијем западном ултиматуму коме смо изложени само о томе ради: како притиснути државу Србију да се више не противи уласку тзв. Косова у све међународне организације, а на првом месту УН. А без сагласности Србије и без уласка ове сецесионистичке творевине у УН – лажна држава никада не може постати заиста независна, односно међународно призната. Зато је толико одјекнула опасна изјава председника Републике, који је пре тачно 12 дана – на Јовањдан, након разговара са дипломатском петорком која је у Београд донела нови западни ултиматум, рекао следеће, цитирам: „Србија je спремна да прихвати концепт и ради на имплементацији предложеног споразума”. Дозволите да Вас обавестим, али Ви, г. Вучићу, нисте Србија. Када је Србија ово прихватила, документ који чак није ни добила на увид ни Влада ни Скупштина, а камо ли да је о томе одлучивано?

Шта су последице прихватања западног ултиматума?

Право питање није шта су последице ако Србија не потпише француско-немачки предлог, о чему нам режимски медији претећи свакодневно говоре и лажу, већ шта су последице ако га потпише?! Прихватањем да лажна држава Косово уђе у све међународне организације, актуелна власт би прекршила Устав Србије и срушила Резолуцију 12 44 СБ УН, на којима почива домаће и међународно право које дефинише КиМ као саставни део Србије.

Шта је решење?

Западни ултиматум никако не може бити решење за коначни статус КиМ јер означава одрицање од нашег територијалног интегритета и суверенитета и слободан пут у косовску независност. То би било не само тешко кривично дело признавања окупације већ и кршење Устава Србије, заклетве председника Републике и Резолуције 12 44 СБ УН, а од преосталих Срба у јужној српској покрајини направило би дијаспору која би се у независном Косову нашла у још већем безбедносном проблему и пред новим етничким чишћењем.

Једино право решење питања Косова и Метохије је реинтеграција јужне српске покрајине у уставно-правни поредак државе Србије, уз суштинску аутономију за албанску националну мањину која тамо живи. У супротном, формира се друга албанска држава на Балкану, која се потом уједињује са Албанијом у Велику Албанију која постаје највећа безбедносна претња не само за Србију већ и за Црну Гору, Северну Македонију и Грчку.

На том путу реинтеграције стоји много корака: поништавање Бриселског споразума, расписивање локалних избора најпре за четири општине на северу КиМ и обнова институција државе Србије на северу КиМ, обнова рада Скупштине АП КиМ у целини, дипломатско инсистирање на повратку до 1000 припадника српског државног особља у јужну покрајину и повратак даљих преговора у УН јер је ЕУ изашла из свог мандата техничких преговора. И најважније: ништа не потписивати пре завршетка украјинске кризе и нове геополитичке поделе света.

Светосавски проглас за спас Србије

Да још једном поновим: Није Вучић Србија, ма колико он веровао у стари слоган „Држава – то сам ја”. Досадашња политика власти према КиМ није једина могућа политика. Постоји и другачија политика, постоје и други људи који такође воле Србију и боре се за одбрану КиМ у саставу Србије. Сви они су се потписали испод текста Светосавског прогласа за спас КиМ под називом НЕ УЛТИМАТУМУ – НЕ КАПИТУЛАЦИЈИ!

Господине Председниче, поштовани грађани Срби, чујмо шта кажу најумније српске главе о теми наше данашње седнице:

„Упозоравајући јавност да у случају поклањања државности „Косову“ од стране Србије за кратко време Срба тамо не би било, а да би нам НАТО испоставио нове територијалне захтеве и ултиматуме,

Прихвати ли се у овом одсудном часу нови западни ултиматум, држава Србија, каква нам је позната, престала би да постоји, а српског народа, онаквог каквим га је обликовала његова досадашња историја, више не би било.

Подсећајући председника Републике Србије, министре у Влади Србије и народне посланике Народне скупштине Србије да би личним учешћем у капитулацији свако од њих не само заувек понео жиг издаје него би, сменом власти, неминовно био подвргнут кривично-правном поступку за најтеже дело признања окупације дела државне територије,

ми, долепотписани позивамо надлежне државне органе Републике Србије да у целости и без одлагања одбаце западни ултиматум којим се тражи наше коначно одрицање од Косова и Метохије, а све патриотске снаге у Србији, окружењу и расејању на национално окупљање у одбрану и очување КиМ у саставу Србије.

Овај Светосавски проглас поред нас четворо председника опозиционих странака – Новог ДСС-а, ПОКС-а, Заветника и Двери, подржали су академици Данило Баста, Матија Бећковић, Љубодраг Димић, Василије Крестић, Славенко Терзић, Милосав Тешић, Коста Чавошки, професори др Милош Ковић, Леон Коен, Слободан Самарџић, Ненад Кецмановић, Слободан Антонић, дрмаски уметници Никола Коља Пејаковић и Виктор Савић, новинар и уредник «Квадратуре круга» Бранко Станковић, свештеник Ненад Илић, аналитичар Ђорђе Вукадиновић, историчар Драгомир Анђелковић, као и прослављени српски редитељ Енир Кустирица и бивши председник Југославије и Владе Србије др Војислав Коштуница.

ЗАШТО НЕМА ПРЕДЛОГА ЗАКЉУЧКА ОВЕ СКУПШТИНСКЕ СЕДНИЦЕ – ЗАШТО НАПАДИ НА ПАТРИОТЕ? ЈЕДИНСТВО ОКО ЧЕГА?

Ако владајућа већина од нас тражи подршку за досадашњу политику према КиМ – неће је добити. Нека се за подршку обрати Вуку Драшковићу и Драгану Ђиласу који су се већ пријавили да подрже.

Није спорно да треба постићи национално јединство, али око чега? Око издаје Косова и Метохије, како то предлажу Вук Драшковић, Весна Пешић, Чедомир Јовановић и Ненад Чанак – сигурно не! У светлу нових ултиматума са Запада национално јединство је потребно управо око одбране и очувања КиМ у саставу Србије.

Чему прихватање западне журбе по овом питању када 2/3 човечанства не признаје косовску независност? Више од половине држава света је против признања лажне државе Косово, 27 држава је у међувремену повукло признање, док и у ЕУ има пет држава које су против признања. И што је најважније, преко 80% грађана Србије је против уласка у ЕУ ако је услов да се одрекнемо КиМ. Зар ћемо да се одрекнемо наше Свете Земље због шопинга у Бечу?

ЗАКЛЕТВА

Став Српског покрета Двери и ширег националног окупљања у коме су и Српска коалиција НАДА, Српска странка Заветници, Покрет за одбрану КиМ, Српска омладина за Космет и бројне истакнуте јавне личности је јасан. Јасан је и став колега из прозападне опозиције која или ћути или се јавно саглашава са западним ултиматумом. На потезу је владајући режим који треба да се изјасни: да ли ће путем Вука Драшковића или одбране Косова и Метохије?

Оно што смо до сада чули и видели од представника власти говори у прилог припрема јавног мњења за потписивање овог НАТО предлога, уз огромне претње грађанима Србије шта нас чека уколико то не потпишемо. Међутим, нисмо добили одговор на кључно питање да ли је уцењена Србија или је уцењен председник Републике лично? Ако је уцењен Вучић, одговор је његова оставка и повлачење из политике како би Србију ослободио такве уцењивачке претње. Ако је уцењена Србија, какву дилему може уопште да има председник Србије који се заклео на Уставу и Јеванђељу да ће „све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију” (члан 114. Устава). Уколико председник Републике крши председничку и уставну заклетву остаје нам само, поштовани грађани Србије, да Вас позовем да заједничким снагама у Парламенту и ван њега спречимо Вучићев план да потпише француско-немачки предлог споразума којим би признао лажну државу Косово!

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Цео говор у Народној скупштини можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: