Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић за „Данас“: Власт квари односе са Русијом под притисцима са Запада

Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери, у разговору за Данас каже да није добио позив председника Републике, Александра Вучића, за консултације. Вучић је током дводневне седнице парламента о КиМ, обећао Обрадовићу да ће у понедељак ипак организовати консултације о француско-немачком предлогу. 

Да ли је тачно да званична Москва финансира Покрет Двери и друге странке деснице, како је рекао председник државе?

– Од када је Драган Ј. Вучићевић, као неформални портпарол актуелне власти, оптужио директно Русију да спрема нереде и насиље испред Скупштине на дан посебне седнице о КиМ, појачано је прозивање Русије од стране представника власти. Чак је и председник Републике оптужио патриотску и државотворну опозицију на челу са Српским покретом Двери да је помаже Руска Федерација, што је апсолутна неистина.

Какав је онда ваш однос са Русијом?

– Ми гајимо добре односе са представницима руске цркве, државе, политике и културе, али Русија никада не делује као западне земље и не меша се у унутрашња питања других држава. Не знам шта овим желе да постигну представници власти сем да покваре односе са Русијом под најновијим притисцима са Запада. Већ је приметно да се Вучић није ни чуо ни видео са Путином 11 месеци, што и сам непрестано јавно истиче, док се раније хвалио колико пута су се лично срели, да Дачић не сме да се састане са колегом Лавровим, а да је Орлић одбио четири позива да посети Руску думу као нови председник Народне скупштине.

Има ли сада смисла ићи на те консултације уколико их буде?

– Нисмо добили никакав званичан позив председника Републике ни пре, ни после посебне седнице о КиМ. Било би најнормалније да је позвао све председнике парламентарних политичких странака, или шефове њихових посланичких група да их упозна са садржајем француско-немачког предлога споразума, као и са одговором државе Србије. Не знам колико има смисла ићи на консултације под условом да све што сазнамо не сме у јавност, јер управо јавност треба да буде упозната шта је тачно садржај новог западног ултиматума. Уколико до званичног позива уопште дође од стране председника Републике, о томе да ли ћемо се одазвати ће одлучивати Председништво Српског покрета Двери, а пре тога ћемо се консултовати и са партнерима из Патриотског блока, Српске коалиције НАДА, Српске странке Заветници и Покрета за одбрану КиМ.

Да ли инцидент током протекле седнице могао да се избегне?

– Увек када видите да се у Народној скупштини дешавају инциденти, знајте да је за то крив председник парламента Владимир Орлић који на бахат и безобразан начин ускраћује права народним посланицима која нам следују по пословнику о раду. Тако је било и на посебној седници о КиМ када је председник ускратио право на указивање на повреду пословника и низ права на реплику шефова посланичких група које је председник Републике у својим вишесатним излагањима више пута директно поменуо, вређао и говорио неистине о свима нама. Нисмо имали другог избора сем да се побуном изборимо за наша загарантована права. Чак је и председник Републике морао да интервенише и затражи од председника Скупштине да омогући опозицији право на одговор, што није његов посао и представља мешање у другу грану власти. Када је председник Скупштине почео да поштује пословник и омогућио право на реч опозицији, више није било никаквих проблема.

Вучић је, ипак више пута, током та два дана поновио да сте хтели да га линчујете?

– Нико се, бунећи се против понашања председника Скупшптине, није обраћао директно председнику Републике нити имао било какав сукоб са њим. Побуна је била упућена искључиво председнику Народне Скупштине и све друго је медијска манипулација власти да се прикрије суштина: да се на кључној националној и државној теми КиМ опозицији забрањује да одговори председнику Републике. И то у ситуацији у којој само председник Репиблике има неограничено време да говори и говорио је дупло више него сви народни посланици власти и опозиције заједно, који су у та два дана добили реч.

Оцена председника је да сте тим инцидентом нанели немерљиву стету Србији?

– Када влада неправда отпор је дужност. Нисмо смели да ћутимо и трпимо да нам се ускраћује реч на теми КиМ. Нема ту никакве штете за државу Србију сем за СНС која је и пред многим својим бирачима јавно раскринкана као владајућа странка која је прихватила да примењује француско-немачки споразум који води у признање лажне државе Косово. А СНС, као и Вучић — није Србија, тако да нема ништа од тог покушаја да се поистовете са државом.

Бивши председник Србије Борис Тадић ипак сумња да је тај инцидент у паламенту производ договора?

– Тадић очито говори о сопственом искуству из времена док је његов шеф кабинета Мики Ракић друговао са Вучићем. Ја немам другове у Кабинету садашњег председника државе. Двери су за све ове године политичког рада на тежак начин избориле да буду самосталне и да о нашим активностима не одлучује нико ван Двери.

Мало је, ипак, чудно да инцидент у Скупштини није прекинут давањем паузе?

– Бесмислено је да у скупштинском раду нема паузе, као што је смешно инсистирати на томе да неко није ишао у тоалет у току читаве седнице. Најгоре је кад председник СНС одређује шта и како се ради у Народној скупштини. Јунаштво треба показати у одбијању новог западног ултиматума око КиМ, а не у оваквим глупостима.

 

*Извор: Дневни лист „Данас

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: