Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић за „Директно.рс“: Време је за децентрализацију Србије и да Београд продише

Констатујмо најпре једну чињеницу која је више него очигледна: све најважније државне институције републичког нивоа су у Београду, и то у свим областима од државне управе преко културе, науке и медицине, до спорта. Један центар је карактеристика малих, сиромашних и неразвијених држава.

    Зашто сва министарства морају да буду у Београду? Зашто Министарство пољопривреде не би било у Новом Саду, Министарство
просвете у Крагујевцу, Министарство одбране и Генералштаб у Нишу…? Живимо у времену интернета и краћих путовања. Зашто су све државне агенције у Београду? На пример, Агенција за привредне регистре, Агенција за борбу против корупције, Агенција за безбедност саобраћаја, Агенција за реституцију, Агенција за лиценцирање стечајних управника, Агенција за енергетику, Агенција за заштиту животне средине, Агенција за лекове и медицинска средства…?

Зашто су сви државни заводи у Београду: Хидрометеоролошки завод, Републички завод за статистику, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Завод за заштиту природе Србије, Завод за спорт и медицину спорта, Републички завод за социјалну заштиту… Зашто су све Владине канцеларије у Београду? Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, Канцеларија за Косово и Метохију, Канцеларија за људска и мањинска права…? Зашто морају да буду у Београду и разни државни институти, службе, дирекције, све војне школе и полицијска академија?

Оно што је најтрагичније је да гравитација ка једном центру води ка пражњењу осталих делова државе. Зато је време за хитну децентрализацију и деконцентрацију државне управе. Потребан нам је равномеран развој Србије. То је важно из два разлога: тако ћемо зауставити гашење села и мањих градова, посебно граничних и пасивних крајева, али и заштити Београд од прекомерног ширења које гуши нормалан живот у престоници. Београд већ има огроман проблем са саобраћајним колапсом, урбанистичким хаосом и загађењем. Потребна је дебеоградизација Србије, као и да престоница продише. Уместо једног великог центра имали бисмо више мањих центара.

Да би уопште покренули процес у овом правцу, свим локалним самоуправама морају да се врате изворне надлежности, приходи и имовина који им припадају. Исто се односи и на град Београд који треба да се децентрализује, да се општинама да статус локалних самоуправа и формирају нове општине.

*Извор: Директно.рс

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: