Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић за „Нова.рс“: Захтеваћемо сређивање свих породилишта у Србији и увођење нерадне недеље

Лидер Двери Бошко Обрадовић у интервјуу за „Нову“ наводи да је професор Владета Јанковић одржао час Владимиру Орлићу како се води скупштинска седница. Обрадовић говори о томе које странке види као потенцијалне партнере у парламенту, да ли је незадовољан поделом функција у Скупштини, какве акције планира у новом сазиву, будући да је у ранијим уносио камен, штрајковао глађу…

Вратили сте се у Скупштину. Какав је Ваш утисак након ова прва два дана, шта се у парламенту променило?

Пре свега, опозиција се вратила у Народну скупштину и то у великом броју. Сада у парламенту имамо читаву идеолошку лепезу од левице до деснице, од прозападних до происточних политичких опција, од републиканаца до највећег броја монархиста до сада. Биће то много богатији, динамичнији и за гледање занимљивији парламентарни сазив, што се показало већ на почетку.

Професор Владета Јанковић почео је седницу на начин на који посланици власти нису навикли. Шта Ви мислите о Јанковићевом говору?

Имао сам ту част да ми Владета Јанковић буде професор античке књижевности на студијама на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Он је дефинитивно био међу најпозванијима да нас све подсети на то шта је истинска демократија и како треба да изгледа прави парламент. Било је задовољство поново слушати професора, а новом председнику Народне скупштине је одржао час и како се води скупштинска седница. Свако ко се јавио је добио прилику да говори без прекидања и гашења микрофона.

У опозицији је било трзавица пре конститутивне седнице, али и на гласању о потпредседницима. Да ли то значи да у овом сазиву не можемо да очекујемо солидарност опозиционих странака, већ да ће се свако водити сопственим интересима?

Ми смо различите политичке организације и нормално је да не мислимо сви исто и немамо исте интересе. Али то не значи да не можемо да сарађујемо. Комплетна опозиција треба да се држи заједно око начелних питања: промене Пословника о раду Народне скупштине, промене изборног система и додатног побољшања изборних услова, слободе медија, борбе против криминала и корупције…

У којим странкама опозиције видите потенцијалне партнере?

Нови парламент доноси и нову реалност да више неће постојати само два политичка блока која се непрестано смењују на власти, садашњи и бивши режим, вештачки одржавајући једни друге као једине две политичке опције у Србији. Појавио се и трећи, патриотски блок политичких организација који чине Српска коалиција НАДА, Српска странка Заветници и Српски покрет Двери, са којима ћемо свакако сарађивати.

Ми смо трећи пут у односу на бившу и садашњу власт и сарађиваћемо са свима који се противе уласку Србије у НАТО, који захтевају да се спречи противзаконити улазак миграната у нашу земљу који угрожава безбедност наших грађана, који инсистирају на слободи избора по питању вакцинације, који се боре да се коначно реши питање несталих беба у породилиштима, да се преиспита проблематични Болоњски процес у високом образовању, да се поново покрене питање ратне одштете за НАТО уништавање Србије, отвори јавна расправа о обнови монархије, реши статус веронауке и вероучитеља…

Посебно ћемо се бавити развојем ближих односа и укидањем непотребних граница између Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и обновом Министарства за дијаспору.

Двери нису добиле ни потпредседничко место у парламенту, нити председавање неким од скупштинских одбора. Да ли сте због тога незадовољни?

Искрено, сматрали смо да је то непоштено, јер смо остали једина изборна листа опозиције без неког руководећег места у парламенту, али смо прихватили место заменика председника скупштинског Одбора за здравље и породицу као израз добре воље да нови скупштински сазив крене позитивно – договором свих посланичких група.

Шта се може очекивати од Двери? На чему ћете инсистирати?

Посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок ће инсистирати на очувању Косова и Метохије у саставу Србије, подршци опстанку Републике Српске, противићемо се сваком покушају увођења санкција Русији, затражићемо отказивање Европрајда у септембру у Београду, увођење Дана породице као државног празника и сређивање свих породилишта у Србији, као и увођење нерадне недеље и у приватном сектору. Предложићемо и доношење резолуције Народне скупштине о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ у Другом светком рату, повратак редовног служења војног рока кроз нови концепт оспособљавања за одбрану, заштиту и спасавање, као и низ мера конкретне подршке домаћој привреди, селу и пољопривреди, јер брига државе не треба више да буду стране компаније већ домаћи предузетници.

Својевремено сте у скупштинску салу унели камен са КиМ, бивша председница парламента Маја Гојковић је звала обезбеђење да вас изведе, штрајковали сте глађу испред зграде скупштине. Планирате ли у овом сазиву нешто слично?

Мислим да смо се за ових 10 година политичког рада доказали као опозиција. Грађани од нас сада очекују више конкретних предлога шта бисмо ми урадили када бисмо били на власти. Посебну пажњу зато посветићемо предлагању пакета хитних социјално-економских мера у времену кризе која долази, а које подразумевају укидање пореза и доприноса на најмање зараде, ПДВ-а на основне животне намирнице и акциза на нафту и нафтне деривате, чиме бисмо олакшали живот грађанима.

Такође смо предвидели обавезу државних институција да у времену кризе кроз јавне набавке купују само домаћу робу где год је то могуће, као и увођење ваучера за прехрамбене и индустријске производе за социјално угрожено становништво који се могу употребити искључиво код домаћих произвођача. Предложили смо и социјални додатак за енергенте и трошкове живота за сиромашне породице са најмањим примањима, незапослене, особе са хендикепом, старе без икаквих примања и пензионере са минималном пензијом.

Поједини опозициони лидери су рекли да неће подржати ниједан предлог који долази из власти. Да ли сматрате да предлоге власти не треба подржати чак ни кад су добри за грађане Србије? Како ћете се ви у тим случајевима постављати?

То за нас из Српског покрета Двери није ни логично ни прихватљиво. Ми нисмо противници државе Србије већ актуелне власти. Ако власт предложи нешто што је у интересу народа и државе, ми ћемо то подржати без обзира што смо опозиција. Али, очекујемо то исто и од власти – да и они подрже добре предлоге који долазе од нас из опозиције.

Након консултација пре конституисања скупштине из опозиције се могло чути да су разговори са представницима власти били конструктивни, након седнице да су посланици већине кад се угасе камере сасвим другачији. Какав је Ваш утисак о њима?

Увек треба бити поштен и рећи онако како јесте: и кад нешто треба критиковати и кад треба похвалити. Представници власти били су коректни на консултацијама са посланичким групама и показали су спремност за сарадњу, што их раније није красило. Видећемо да ли је то био пролазни интерес да се мирно и како треба формира нови скупштински сазив, а онда настави све по старом. Надам се да неће бити тако и да ћемо вратити Народној скупштини смисао и достојанство.

Мислите ли да је власт заиста спремна на дијалог и договор с опозицијом?

Неће то ићи ни лако ни брзо. Актуелна власт не разуме да је нормално да постоји опозиција, да и опозиција има своје важно место и улогу у парламентарној демократији, да мора да се поштује и да око најважнијих националних и државних питања треба да се разговара и договара.

*Извор: Дневни лист „Нова“

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: