Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Задаци Анкетног одбора за утврђивање пропуста и неодговорности који су довели до масовних злочина у Београду

Главни задатак скупштинског Анкетног одбора је да утврди како је дошло до масовних злочина у Београду и где је систем заказао. 

        Што се тиче масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар”, пре свега подржавамо стари захтев родитеља ученика VII/2 одељења да се изврши комплетна реконструкција свега што се тога дана десило и што је довело до масовног злочина: где је био директор школе, где секретар, где школски полицајац, где приватно обезбеђење и да се погледају снимци са надзорних камера. Онда следи расветљавање свих могућих узрока: да ли је убица показивао неке знаке психопатологије пре тога, зашто је мењао разред, да ли је био код педагога и психолога, да ли је тачно да је на екскурзији спавао склупчан на фотељи а не на кревету и да ли је то било примећено и на било који начин покренуло разговор са родитељима о чему се ради, како је убица дошао до оружја, где је обучаван и ко га је обучавао да пуца, да ли се угледао на неке филмове или видео игрице… Ко је одобрио јавно објављивање списка деце за стрељање који је убица направио, а потом и фотографија жртава и њихових родитеља?

Што се тиче другог масовног убиства у селима у Младеновцу и Смедереву, ту се јасно унапред виде пропусти надлежних државних институција: полиције, тужилаштва и судства. Колико прекршајних и кривичних пријава је поднето против убице и чланова његове пороедице? Зашто су оне завршиле у фиоци и зашто се по њима није поступало? Ко су тужиоци и судије који су за то одговорни? Да ли би жртве данас биле живе да је убица на време приведен правди? Зашто полиција није одузела нелегално оружје које је поседовао, о чему је знало читаво село? Ко му је био узор у животу? Да ли је то Кристијан Голубовић? Да ли је живео инспирисан ријалити програмом ТВ ПИНК Задруга, дружио се са учесницима овог ријалитија, користио дрогу, алкохол, оружје и све то јавно објављивао на друштвеним мрежама? Зашто је полицији било потребно осам сати да га ухапси? Како је прошао све контролне пунктове и извукао се из обруча који је направљен око села у којима се десило убиство?

Задатак Анкетног одбора није само да утврди чињенице и добије јасне одговоре на сва ова питања, већ и да затражи конкретну кривичну одговорност свих оних који су заказали у систему, од врха до дна. Само тако се може доћи до правде и покушаја превенције да нам се овако ужасне трагедије више никада не понове.

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

 

Видео прилог можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: