Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Задаци Анкетног одбора за утврђивање пропуста и неодговорности који су довели до масовних злочина у Београду

Главни задатак скупштинског Анкетног одбора је да утврди како је дошло до масовних злочина у Београду и где је систем заказао. 

        Што се тиче масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар”, пре свега подржавамо стари захтев родитеља ученика VII/2 одељења да се изврши комплетна реконструкција свега што се тога дана десило и што је довело до масовног злочина: где је био директор школе, где секретар, где школски полицајац, где приватно обезбеђење и да се погледају снимци са надзорних камера. Онда следи расветљавање свих могућих узрока: да ли је убица показивао неке знаке психопатологије пре тога, зашто је мењао разред, да ли је био код педагога и психолога, да ли је тачно да је на екскурзији спавао склупчан на фотељи а не на кревету и да ли је то било примећено и на било који начин покренуло разговор са родитељима о чему се ради, како је убица дошао до оружја, где је обучаван и ко га је обучавао да пуца, да ли се угледао на неке филмове или видео игрице… Ко је одобрио јавно објављивање списка деце за стрељање који је убица направио, а потом и фотографија жртава и њихових родитеља?

Што се тиче другог масовног убиства у селима у Младеновцу и Смедереву, ту се јасно унапред виде пропусти надлежних државних институција: полиције, тужилаштва и судства. Колико прекршајних и кривичних пријава је поднето против убице и чланова његове пороедице? Зашто су оне завршиле у фиоци и зашто се по њима није поступало? Ко су тужиоци и судије који су за то одговорни? Да ли би жртве данас биле живе да је убица на време приведен правди? Зашто полиција није одузела нелегално оружје које је поседовао, о чему је знало читаво село? Ко му је био узор у животу? Да ли је то Кристијан Голубовић? Да ли је живео инспирисан ријалити програмом ТВ ПИНК Задруга, дружио се са учесницима овог ријалитија, користио дрогу, алкохол, оружје и све то јавно објављивао на друштвеним мрежама? Зашто је полицији било потребно осам сати да га ухапси? Како је прошао све контролне пунктове и извукао се из обруча који је направљен око села у којима се десило убиство?

Задатак Анкетног одбора није само да утврди чињенице и добије јасне одговоре на сва ова питања, већ и да затражи конкретну кривичну одговорност свих оних који су заказали у систему, од врха до дна. Само тако се може доћи до правде и покушаја превенције да нам се овако ужасне трагедије више никада не понове.

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

 

Видео прилог можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: