Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Захтевам ванредну седницу скупштинског одбора за образовање и повлачење осам спорних уџбеника са ЛГБТ садржајем

Након данашње седнице и закључка Националног просветног савета (НПС) о спорним ЛГБТ садржајима у школским уџбеницима, захтевам хитну ванредну седницу скупштинског одбора за образовање. Наиме, спорне ЛГБТ садржаје пронашао сам не у једном већ у осам уџбеника и приручника за основне и средње школе: пет уџбеника из биологије за 8. разред, једном уџбенику из историје за 8. разред, уџбенику из социологије за 4. разред средње школе и приручнику за грађанско васпитање за гимназије. О томе ћу говорити на посебној конференцији за медије у уторак у Народној скупштини.

     Оно са чим у старту не могу да се сложим, то су закључци НПС само на основу мишљења стручњака из области биологије, јер су предметни уџбеници у овим спорним садржајима третирали и социолошке теме, притом користећи ненаучне и неуставне категорије попут рода и родне идеологије уопште. Поздрављам закључак НПС који је у овим спорним просветним садржајима препознао утицај идеологије, као и да ученици у 8. разреду основне школе не поседују потребна знања из психологије и социологије да би одређене спорне интерпретације могли у потпуности и на прави начин да разумеју. Посебно сам сагласан са закључком НПС да нити једна интерпретација школског програма не сме да садржи елементе идеологије.

Ови закључци НПС обавезују министра просвете да повуче свих осам спорних уџбеника из просветног система, а председника скупштинског одбора за образовање да хитно сазове ванредну седницу овог одбора уз позив министру, као и представницима Националног просветног савета и Завода за унапређење образовања и васпитања да присуствују и узму учешћа у јавној расправи. На тој седници ћу захтевати и посебно јавно слушање на ову тему уз учешће најшире стручне јавности јер је основна заблуда да је ово тема из области биологије. Ово је много више социолошки феномен који говори о једном друштвеном покрету какав је несумњиво ЛГБТ покрет који покушава да наметне своју идеологију нашем просветном систему, иако је та идеологија потпуно ненаучна и неуставна, а предаје се ђацима у најосетљивијем периоду њиховог одрастања и то без знања и сагласности њихових родитеља.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: