Бошко Обрадовић: Захтевамо забрану отварања рудника литијума у Србији

Владајућа Српска напредна странка износи крупне неистине у јавност када је у питању отварање рудника литијума у Лозници од стране по злу чувене стране мултинационалне компаније „Рио Тинто”. Управо Вучићева власт све чини да припреми терен за отварање овог рудника, као и да настави истраживање литијума на више десетина локација широм Србије. Не само да је за време ове власти потписан Меморандум о сарадњи са „Рио Тинтом” још 2017. године већ је започет откуп приватних имања за потребе отварања рудника, државна овлашћења за изградњу саобраћајнице до рудника предата су у руке стране компаније и усвојен Просторни план за град Лозницу који предвиђа нови рудник. Све то без дозволе за отварање рудника и без студије о процени утицаја на животну средину и здравље становништва.

Врховни доказ о намерама ове власти о отварању рудника налази се у чињеници да је још 9. октобра 2017. године формирана Радна групе за имплементацију пројекта „Јадар” (Службени гласник РС, бр. 91 од 10. октобра 2017), чији је председник био министар рударства и енергетике Александар Антић. Комисија је у свом саставу имала чиновнике неколико министарстава и два службеника „Rio Sava Eksploration“ д.о.о”, ћерке фирме „Рио Тинта” у Србији, од којих је један странац (директор Марни Финлајнсон). Акт је потписала председник Владе Ана Брнабић. Ова комисија је 19. новембра 2020. реорганизована, председник је постала министар Зорана Михајловић, а уместо државних чиновника сада су у њој лично директори најважнијих јавних предузећа (Железнице, Србијаводе, Путеви Србије, Србијагас), начелник Мачванског округа, а у рад су укључена још три странца: Џон Јовановић, шеф Канцеларије Америчке развојне агенције, Мајкл Шираев, други секретар у Амбасади Аустралије и Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији (Службени гласник РС, бр. 140 од 20. новембра 2020). Акт је потписала такође Ана Брнабић Линк

Имајући у виду ове чињенице које доказују постојање противзаконите намере владајућег режима за отварање рудника литијума у Лозници без икакве дозволе и завршене студије о утицају на животну средину, јавно постављамо питања одговорним лицима Александру Вучићу, Зорани Михајловић, Ани Брнабић и Александру Антићу, који у Влади Србије лобирају за интересе једне стране компаније:

Зашто овакав третман у Републици Србији немају грађани Србије и домаћи привредници, они чији су очеви и дедови стварали и бранили ову земљу, већ искључиво странци?

Зашто нисте ове државне службенике и Радну групу Владе ставили на располагање домаћим привредницима на решавању негативних последица пандемије?

Шта траже представници страних амбасада, институција и агенција у Радном телу Владе Србије и да ли сте на тај начин признали колонијални статус наше државе?

Захтевамо хитно обустављање и затварање пројекта „Јадар“, као и поништавање свих до сада издатих дозвола за истраживање литијума у Србији. Тражимо формирање државне комисије која ће да утврди штету нанету екосистему и грађанима Србије од већ реализованих бушотина, као и висину одштете коју треба исплатити. Једино решење које видимо и које треба да буде нови захтев комплетне јавности у Србији јесте забрана истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији, све док велике европске земље не докажу на свом примеру да је ово рударење еколошки и здравствено безбедно. Нећемо дозволити Вучићевој власти да од Србије прави страну колонију и депонију, нити Зелено-Левима да противећи се „Рио Тинту” паралелно лобирају за интересе неке друге стране компаније. Зато Српски покрет Двери покреће кампању: „СВИ ПРОТИВ РИО ТИНТА И ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА У СРБИЈИ” и позивамо патриотске организације, еколошка удружења и грађане у даљу борбу.

Бошко Обрадовић

Председник Двери