Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Захтевамо забрану отварања рудника литијума у Србији

Владајућа Српска напредна странка износи крупне неистине у јавност када је у питању отварање рудника литијума у Лозници од стране по злу чувене стране мултинационалне компаније „Рио Тинто”. Управо Вучићева власт све чини да припреми терен за отварање овог рудника, као и да настави истраживање литијума на више десетина локација широм Србије. Не само да је за време ове власти потписан Меморандум о сарадњи са „Рио Тинтом” још 2017. године већ је започет откуп приватних имања за потребе отварања рудника, државна овлашћења за изградњу саобраћајнице до рудника предата су у руке стране компаније и усвојен Просторни план за град Лозницу који предвиђа нови рудник. Све то без дозволе за отварање рудника и без студије о процени утицаја на животну средину и здравље становништва.

Врховни доказ о намерама ове власти о отварању рудника налази се у чињеници да је још 9. октобра 2017. године формирана Радна групе за имплементацију пројекта „Јадар” (Службени гласник РС, бр. 91 од 10. октобра 2017), чији је председник био министар рударства и енергетике Александар Антић. Комисија је у свом саставу имала чиновнике неколико министарстава и два службеника „Rio Sava Eksploration“ д.о.о”, ћерке фирме „Рио Тинта” у Србији, од којих је један странац (директор Марни Финлајнсон). Акт је потписала председник Владе Ана Брнабић. Ова комисија је 19. новембра 2020. реорганизована, председник је постала министар Зорана Михајловић, а уместо државних чиновника сада су у њој лично директори најважнијих јавних предузећа (Железнице, Србијаводе, Путеви Србије, Србијагас), начелник Мачванског округа, а у рад су укључена још три странца: Џон Јовановић, шеф Канцеларије Америчке развојне агенције, Мајкл Шираев, други секретар у Амбасади Аустралије и Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији (Службени гласник РС, бр. 140 од 20. новембра 2020). Акт је потписала такође Ана Брнабић Линк

Имајући у виду ове чињенице које доказују постојање противзаконите намере владајућег режима за отварање рудника литијума у Лозници без икакве дозволе и завршене студије о утицају на животну средину, јавно постављамо питања одговорним лицима Александру Вучићу, Зорани Михајловић, Ани Брнабић и Александру Антићу, који у Влади Србије лобирају за интересе једне стране компаније:

Зашто овакав третман у Републици Србији немају грађани Србије и домаћи привредници, они чији су очеви и дедови стварали и бранили ову земљу, већ искључиво странци?

Зашто нисте ове државне службенике и Радну групу Владе ставили на располагање домаћим привредницима на решавању негативних последица пандемије?

Шта траже представници страних амбасада, институција и агенција у Радном телу Владе Србије и да ли сте на тај начин признали колонијални статус наше државе?

Захтевамо хитно обустављање и затварање пројекта „Јадар“, као и поништавање свих до сада издатих дозвола за истраживање литијума у Србији. Тражимо формирање државне комисије која ће да утврди штету нанету екосистему и грађанима Србије од већ реализованих бушотина, као и висину одштете коју треба исплатити. Једино решење које видимо и које треба да буде нови захтев комплетне јавности у Србији јесте забрана истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији, све док велике европске земље не докажу на свом примеру да је ово рударење еколошки и здравствено безбедно. Нећемо дозволити Вучићевој власти да од Србије прави страну колонију и депонију, нити Зелено-Левима да противећи се „Рио Тинту” паралелно лобирају за интересе неке друге стране компаније. Зато Српски покрет Двери покреће кампању: „СВИ ПРОТИВ РИО ТИНТА И ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА У СРБИЈИ” и позивамо патриотске организације, еколошка удружења и грађане у даљу борбу.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: