Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Зашто није почело редовно јесење заседање Народне скупштине?

Према члану 48. Закона о Народној скупштини првог радног дана октобра требало је да почне редовно јесење заседање Народне скупштине, али то се није десило, нити се зна када ће уопште почети редован скупштински рад.

     Не само да је Влада Србије већ осам месеци у техничком мандату, не производи и у скупштинску процедуру не доставља никакве законске предлоге, већ и Народна скупштина тренутно стоји са свеукупним радом чиме је директно угрожена њена представничка и контролна функција, као и законодавна власт у Србији у целини.

За то време опозиционе посланичке групе су предале више десетина различитих скупштинских иницијатива, међу којима само наша посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – ПАТРИОТСКИ БЛОК укупно 33, али с обзиром да није почело редовно јесење заседање Парламента све то не може ни да се нађе као предлог за допунске тачке дневног реда скупштинских заседања. И народни посланици СНС предложили су формирање више десетина анкетних одбора, али ни то не може да дође на дневни ред јер нема скупштинских седница. У скупштинску процедуру стигли су и предлози за именовање одређеног броја нових судија као и више нових председника судова, али и то стоји у фиоци председника Народне скуппштине. Коначно, 25. септембра истекао је рок за избор вицегувернера Народне банке Србије, међутим ни то није био разлог да председник Народне скупштине закаже заседање, чиме је такође прекршен закон који јасно налаже да нови вицегувернер мора бити изабран најкасније до дана истека мандата старог (Закон о НБС, чл. 26, ст. 2).

А где је у свом овом техничком мандату и нераду Владе и Народне скупштине ребаланс буџета који је потпуно измењен услед огромне економске и енергетске кризе, а који очекују бројни буџетски корисници? Где је реализација календара припреме буџета за следећу, 2023. годину, о чему не може ни да се размишља док нова Влада не буде формирана и ко зна колико времена након тога док се нови министри не уходају у свој посао?

Просто је невероватно да се у овако тешком и опасном времену владајућа странка овако игра са најважнијим државним институцијама и судбином нације. Сложене геополитичке околности, притисци које наша држава трпи из иностранства по питању Косова и Метохије или увођења санкција Русији, енергетска криза и све друго што техничкој Влади служи као изговор за неформирање нове Владе, а сада и блокаду Парламента – управо су разлози за хитан избор нове извршне власти и скупштинска заседања која би се бавила свим тим нагомиланим питањима од огромног значаја за живот грађана.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: