Бошко Обрадовић: Зашто подржавам Ратка Ристића за градоначелника Београда

Стојим на становишту да је проф. др Ратко Ристић најбољи кандидат комплетне опозиције за градоначелника Београда. И то могу да докажем.

Проф. др Ратко Ристић је један од најугледнијих универзитетских професора, вишегодишњи декан Шумарског факултета и актуелни проректор Универзитета у Београду за међународну сарадњу. Иза себе има три деценије дугу инжењерску каријеру доказану у многим стручним пројектима. Поштован и у земљи и у свету, како на истоку тако и на западу. Један од највећих бораца за заштиту животне средине у Србији кога посебно цене сва еколошка удружења у Србији. Увек у контакту са народом и на страни народа, где год су данас угрожена људска и имовинска права, национални интереси или животна средина.

Постао је један од највећих бораца против спорних мини-хидроцентрала и „РИО ТИНТА” као симбола отимања наше земље и наших природних ресурса, пустошења наше животне средине и угрожавања јавног здравља становништва. Проговорио је јавно када су многи други стручњаци ћутали или радили за стране мултинационалне компаније.

Проф. др Ратко Ристић

Ратко Ристић је и научник високог ранга и личност високих моралних норми. Подједнако прихваћен у највишим универзитетским и интелектуалним круговима као и у обичном народу. Неко ко својом појавом, понашањем, харизмом и угледом плени и осваја. Нема човека који га је лично упознао да се није одушевио њиме. Он је интегрални Србин и родољуб који држи до Косова и Метохије у саставу Србије, али и до економског и еколошког патриотизма. Он је ангажовани интелектуалац и јавна личност са ставом која се не плаши и не повлачи. Такав човек нам је потребан!

Ратко Ристић никада није био члан нити једне партије. Због одбијања да постане члан Комунистичке партије изгубио је посао. Одбио је све позиве и понуде до сада да буде део било које политичке странке и изборног процеса. И сада је нестраначка личност на изборној листи Националног окупљања које је препознао као политичку снагу са којом дели основна идеолошка уверења и коју је дуго чекао. Није члан ни Српског покрета Двери ни Српске странке Заветници, нити му је ко то тражио. Али смо сви стали иза њега као кандидата за градоначелника Београда управо зато да покажемо да најбољи међу нама треба да иду напред и да је стручност изнад страначке припадности.

Професора Ристића упознао сам тако што ме љубазно примио као младог политичара на мој захтев да ме посаветује у вези са програмом Двери за заштиту животне средине, а од онда смо учествовали у разним заједничким борбама за одбрану националних и државних интереса. Част свим другим кандидатима, али проф. др Ратко Ристић је најбољи кандидат за градоначелника Београда.

Волео бих да живим у граду у коме је он градоначелник и у држави која даје шансу таквим људима да је воде иако су нестраначке личности. То је профил човека, патриоте и стручњака који је недостајао у српској политици. Смирен, љубазан, пријатан, благородан, образован, са правом дипломом и докторатом, аргументован, непоколебив, одлучан и истрајан. Зато апсолутно стојим иза његове кандидатуре за градоначелника Београда и подржавам га свим срцем!

Ово је истовремено и позив свим другим истакнутим српским интелектуалцима и стручњацима да се придруже Националном окупљању у борби за изградњу државе на бољим моралним, институционалним и стручним основама. Ово је охрабрење свим честитим људима да се укључе у политику да заједно мењамо оно што не ваља у нашем друштву и држави. Ово је пример како можемо ставити стручност и интересе општег добра изнад страначких интереса. Време је за најбоље међу нама да нас предводе, а проф. Ристић несумњиво јесте такав и то заслужује.

Аутор је један од носилаца изборне листе број 4: МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери на републичким изборима и градским изборима у Београду.

*Извор фотографија: Бета