Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Зашто се не тражи и оставка Вучића и Владе, прелазна Влада и нови избори?

Захтеви протеста „Србија против насиља” никада нису били спорни за Српски покрет Двери. Напротив, наши представници учествовали су у њиховом формулисању на првом састанку опозиције у Народној скупштини уочи организације првог протеста. Наши представници и присталице учествовали су на сваком протесту, али се не гурамо у прве редове и не присвајамо протест и огромно народно незадовољство. 

      Међутим, постоји један проблем. Чак и ако би власт испунила део или све ове захтеве, они би и даље остали на власти. Поставили би нове своје чланове РЕМ-а, новог свог министра полиције и шефа БИА, нове своје уреднике РТС-а, од ТВ Б92 направили би нови ТВ ПИНК, а од „Вечерњих новости” – нови „Информер”, и наставили све по старом.

Нема сумње да сви одговорни, од РЕМ-а, преко РТС-а до министра полиције и шефа БИА морају поднети оставке, као и да медији који систематски годинама шире мржњу и насиље морају бити укинути, пре свих ТВ ПИНК и „Информер”. На томе треба инсистирати до краја.

Међутим, ако остане иста власт она може на њихова места поставити друге послушнике и наставити све исто или још горе. Зато постојеће захтеве треба надоградити тражењем оставки председника Републике (то је једино што се скандира на протестима!) и Владе Србије. И још важније, зато нам је потребан механизам којим ћемо развластити режим да више не може самостално да одлучује, а то је управо прелазна, техничка Влада. 

Без обзира да ли нестраначка или концентрациона, односно састављена од представника и власти и опозиције, прелазна Влада од 6-12 месеци значи поделу власти и одговорности у циљу ослобођења медија и одржавања поштених избора. Не видим разлог зашто иза ове идеје не би стала комплетна опозиција без обзира на наше идеолошке и друге разлике. На првом месту остаје испуњење захтева са протеста, а прелазна Влада која ће гарантовати слободу медија и фер изборе постаје решење за излазак из актуелне политичке кризе око кога можемо сви да се ујединимо.

А онда на новим изборима у поштеним условима грађани ће одлучити ко ће даље водити Србију. Ово је једино разумно, мирно и демократско решење које би требало да прихвати и власт, да је разумна и одговорна. Међутим, они не смеју на изборе пре него што заврше оно што су обећали Западу прихватањем француско-немачког споразума о признању лажне државе Косово. То је очито услов Запада за наставак подршке владајућем режиму у Србији. Зато су прелазна Влада и нови избори не само једино решење за излазак из ове кризе већ и брана предаји Косова и Метохије. Можда су зато прелазна Влада и избори постали забрањена тема. 

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: