Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Зашто се не тражи и оставка Вучића и Владе, прелазна Влада и нови избори?

Захтеви протеста „Србија против насиља” никада нису били спорни за Српски покрет Двери. Напротив, наши представници учествовали су у њиховом формулисању на првом састанку опозиције у Народној скупштини уочи организације првог протеста. Наши представници и присталице учествовали су на сваком протесту, али се не гурамо у прве редове и не присвајамо протест и огромно народно незадовољство. 

      Међутим, постоји један проблем. Чак и ако би власт испунила део или све ове захтеве, они би и даље остали на власти. Поставили би нове своје чланове РЕМ-а, новог свог министра полиције и шефа БИА, нове своје уреднике РТС-а, од ТВ Б92 направили би нови ТВ ПИНК, а од „Вечерњих новости” – нови „Информер”, и наставили све по старом.

Нема сумње да сви одговорни, од РЕМ-а, преко РТС-а до министра полиције и шефа БИА морају поднети оставке, као и да медији који систематски годинама шире мржњу и насиље морају бити укинути, пре свих ТВ ПИНК и „Информер”. На томе треба инсистирати до краја.

Међутим, ако остане иста власт она може на њихова места поставити друге послушнике и наставити све исто или још горе. Зато постојеће захтеве треба надоградити тражењем оставки председника Републике (то је једино што се скандира на протестима!) и Владе Србије. И још важније, зато нам је потребан механизам којим ћемо развластити режим да више не може самостално да одлучује, а то је управо прелазна, техничка Влада. 

Без обзира да ли нестраначка или концентрациона, односно састављена од представника и власти и опозиције, прелазна Влада од 6-12 месеци значи поделу власти и одговорности у циљу ослобођења медија и одржавања поштених избора. Не видим разлог зашто иза ове идеје не би стала комплетна опозиција без обзира на наше идеолошке и друге разлике. На првом месту остаје испуњење захтева са протеста, а прелазна Влада која ће гарантовати слободу медија и фер изборе постаје решење за излазак из актуелне политичке кризе око кога можемо сви да се ујединимо.

А онда на новим изборима у поштеним условима грађани ће одлучити ко ће даље водити Србију. Ово је једино разумно, мирно и демократско решење које би требало да прихвати и власт, да је разумна и одговорна. Међутим, они не смеју на изборе пре него што заврше оно што су обећали Западу прихватањем француско-немачког споразума о признању лажне државе Косово. То је очито услов Запада за наставак подршке владајућем режиму у Србији. Зато су прелазна Влада и нови избори не само једино решење за излазак из ове кризе већ и брана предаји Косова и Метохије. Можда су зато прелазна Влада и избори постали забрањена тема. 

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: