Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Жене ће спасити Србију! Срећне Материце!

Држава Србија обележава разне значајне празнике који проистичу из наше богате црквене и националне историје. Међутим, постоји више народних празника који су незаслужено остали у сенци државних празника, а представљају најлепше и најплеменитије, хришћанско и породично лице наше нације. То су велики породични празници Детињци, Материце и Оци. Нема лепших породичних дана у години од ових, који нас уз Божић и Васкрс, подсећају једне на друге, сабирају, уједињују и још јаче везују за породицу и породичне вредности. Ова три празника на један предиван начин сугеришу важност деце, мајчинства и очинства, који нису битни само за све нас лично и наше породице већ и за друштво и државу у целини.

Међутим, жена је у савременој Србији понижена и увређена. Држава се односи као маћеха према женама предузетницима, женама на селу, женама које су остале без посла у 50-60 години живота, женама које раде тешке физичке послове прековремено без надокнаде, женама које раде и недељом… Многе жене морале су пут иностранства где раде најразличитије послове како би обезбедиле егзистенцију за своју породицу. Парадокс и мука је управо у томе да морају бити одвојене од породице да би прехраниле породицу.

Жене су данас не само супруге, мајке и стубови наших породица, већ и предузетници, лекари, професори, социјални радници, полицајци, војници… Практично најважније сфере друштва, које су стално под огромним оптерећењем – здравство, трговина, поштанске услуге, администрација – почивају на дамама.

Женама не треба више права него мајчинских привилегија. Трудница и породиља морају бити светиња. Самохране мајке морају бити помогнуте. Мајке више деце морају уживати државну подршку прве врсте. Жене на селу морају добити сва права као и жене у граду, а пре свега социјалну и здравствену заштиту. Жене између 55 и 65 година морају имати посебан третман при запошљавању како не би биле дискриминисане због својих година. Наше старије суграђанке и пензионерке, посебно старачка и самачка домаћинства, морају имати све оно што следује трећем добу у савременом свету. Српски покрет Двери гарантује да ће након промене власти бити уведена нерадна недеља и у приватном сектору, сем у оним сферама друштва у којима мора да постоји радни процес и недељом. За оне који раде недељом и државним празником морају бити обезбеђене дупле дневнице. Посебно мора да се води рачуна о плаћању прековременог рада, као и да жене у трговини и другим занимањима не могу да раде тешке физичке послове. И, што је посебно битно – женама које су се оствариле као мајке треба омогућити да раде само прву смену до седме године живота детета, а свакако не ноћне смене.

Ако је Достојевски говорио да ће лепота спасити свет, апсолутно сам уверен да ће жене спасити Србију. Оне су данас вреднији, озбиљнији и пожртвованији део нашег друштва. Драге наше даме, мајке, сестре, супруге, ћерке, рођаке, пријатељице, комшинице, куме и школске другарице – срећне Материце и свако добро вама и вашим породицама.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

*Извор: Интернет портал Директно.рс

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: