Српски Покрет Двери - Лого

Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, потпуно смо свесни тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. Полазећи од потребе да се превазиђу заблуде и несугласице из прошлости, доносимо Декларацију о јасној и неспорној будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и прихватљивом решењу овог питања.

Апсолутно су неприхватљиви сви предлози које подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство ”Косова” у Уједињеним нацијама, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да ради у том правцу нити да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244. и Устава Републике Србије, остајући верни Косовском завету, истичемо да је једино решење које је прихватљиво и пожељно за државу Србију, српски народ и све наше грађане пуна реинтеграција читаве територије Косова и Метохије са свим светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Републике Србије. У међувремену, напори државе и свих њених субјеката морају да буду усмерени у том правцу.

Као део тог процеса, спремни смо за отварање дијалога са представницима косметских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се ова уставно-правна реинтеграција обавити на заједничку корист.

У Београду, 04. 10. 2022.

Потписници:

Академик Матија Бећковић
Др Миша Ђурковић
Проф. др Милош Ковић
Драгољуб Анђелковић
Бошко Обрадовић, Српски покрет Двери
Др Милош Јовановић, Српска коалиција НАДА
Мирослав Васић, Српска странка Заветници
Вук Јеремић, Народна странка

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: