Српски Покрет Двери - Лого
Search

Декларација Сабора Српског покрета Двери о подршци новој кампањи „ЈЕДНА ЈЕ МАЈКА”

Поправљање услова у породилиштима Србије, олакшавање материнства и брига државе о породици у сваком аспекту, као и борба против насиља и за општу хуманизацију друштва, треба да буду приоритети државне политике. 

    Негативан природни прираштај највећи је проблем Србије. У последњих 10 година изгубили смо више од пола милиона становника. Стопе наталитета и фертилитета нагло опадају, а жене које се одлуче за материнство – по сопственим сведочењима – пролазе кроз катастрофалан третман у току и након трудноће. То је један од разлога због кога се жене не одлучују за више деце. Највише жалби будућих мајки долази на здравствену негу у току трудноће где су практично принуђене да трудноће воде у приватној здравственој пракси уз огромне, често и непотребне трошкове.

Породиље се жале пре свега на нехуман третман у самим породилиштима, лошу хигијену и исхрану, акушерско насиље, вређање и изостанак подршке након порођаја, укључујући и патронажу која опет, на штету родитеља, често завршава у приватној пракси. Угрожена су основна права жена у овом најосетљивијем периоду живота због чега се велики број њих више не одлучује да поново остане у другом стању.

Брига о породиљама и деци је огледало друштва. Данас та слика не изгледа нимало оптимистично. Губимо животе породиља и деце због баналних грешака. Породице се суочавају са огромним трошковима у покушајима да добију потомство. Нема важнијег питања нити важније инвестиције за Србију од подршке наталитету, рађању и родитељству.

За здраву децу неопходна је најпре здрава породица и друштво. Потребно је да се сва расположива државна пажња усмери на укупно социјално стање сваког појединца и породице, укупан систем здравствене и социјалне заштите грађана, нарастајуће проблеме насиља у школи, саобраћају, медијима и породици.

Потребно је да се уради:

  • Изградња Националног центра за наталитет;
  • Преусмеравање буџетских средстава на изградњу нових и реконструкцију и побољшање стања у свим постојећим породилиштима у Србији;
  • Хуманизација породилишта и смањење трошкова одржавања трудноће;
  • Подизање свести о правима женама у току и након трудноће;
  • Забрана отпуштања трудница и породиља са посла;
  • Квалитетнија исхрана и боља хигијена у породилиштима;
  • Укидање било које врсте акушерског насиља.

 

Пружамо максималну подршку новој кампањи „Једна је мајка” која представља дугорочно најважнију борбу за опстанак нашег народа и државе.

Сабор Српског покрета Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: