Српски Покрет Двери - Лого

Декларација Сабора Српског покрета Двери о подршци новој кампањи „ЈЕДНА ЈЕ МАЈКА”

Поправљање услова у породилиштима Србије, олакшавање материнства и брига државе о породици у сваком аспекту, као и борба против насиља и за општу хуманизацију друштва, треба да буду приоритети државне политике. 

    Негативан природни прираштај највећи је проблем Србије. У последњих 10 година изгубили смо више од пола милиона становника. Стопе наталитета и фертилитета нагло опадају, а жене које се одлуче за материнство – по сопственим сведочењима – пролазе кроз катастрофалан третман у току и након трудноће. То је један од разлога због кога се жене не одлучују за више деце. Највише жалби будућих мајки долази на здравствену негу у току трудноће где су практично принуђене да трудноће воде у приватној здравственој пракси уз огромне, често и непотребне трошкове.

Породиље се жале пре свега на нехуман третман у самим породилиштима, лошу хигијену и исхрану, акушерско насиље, вређање и изостанак подршке након порођаја, укључујући и патронажу која опет, на штету родитеља, често завршава у приватној пракси. Угрожена су основна права жена у овом најосетљивијем периоду живота због чега се велики број њих више не одлучује да поново остане у другом стању.

Брига о породиљама и деци је огледало друштва. Данас та слика не изгледа нимало оптимистично. Губимо животе породиља и деце због баналних грешака. Породице се суочавају са огромним трошковима у покушајима да добију потомство. Нема важнијег питања нити важније инвестиције за Србију од подршке наталитету, рађању и родитељству.

За здраву децу неопходна је најпре здрава породица и друштво. Потребно је да се сва расположива државна пажња усмери на укупно социјално стање сваког појединца и породице, укупан систем здравствене и социјалне заштите грађана, нарастајуће проблеме насиља у школи, саобраћају, медијима и породици.

Потребно је да се уради:

  • Изградња Националног центра за наталитет;
  • Преусмеравање буџетских средстава на изградњу нових и реконструкцију и побољшање стања у свим постојећим породилиштима у Србији;
  • Хуманизација породилишта и смањење трошкова одржавања трудноће;
  • Подизање свести о правима женама у току и након трудноће;
  • Забрана отпуштања трудница и породиља са посла;
  • Квалитетнија исхрана и боља хигијена у породилиштима;
  • Укидање било које врсте акушерског насиља.

 

Пружамо максималну подршку новој кампањи „Једна је мајка” која представља дугорочно најважнију борбу за опстанак нашег народа и државе.

Сабор Српског покрета Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: