Српски Покрет Двери - Лого
Search

Делегација Двери на помену жртвама Новосадске рације

Делегација Српског покрета Двери, коју су чинили потпредседник Иван Костић, председник Двери Војводине Ивана Стојановић и чланови Градског одбора Двери Нови Сад, присуствовали су данас помену жртвама Новосадске рације на Кеју жртава рације, код споменика „Породица“. 

     Молитвени помен предводио је Његово Преосвештенство Eпископ ваљевски Г. Исихије, заједно са новосадским свештенством, а у обележавању 81. Годишњице страдања су учествовали представници покрајинских и градски власти, представници јеврејске и ромске заједнице, као и представници наших градова страдалника у Другом светском рату.

Рација у Јужној Бачкој је почела 4. јануара 1942. године, уочи Божића, а трајала је до 29. јануара. У Новом Саду такозвана Рација је трајала три дана, почела је 21. а завршена 23. јануара 1942. године. Тада је побијено и под лед бачено око 4.000 грађана Новог Сада – највише Срба, па онда и Јевреја и један број Рома и припадника других народа. На -20 степени, у крвавом снегу на улицама, под ледом, нестале су целе породице… Посебно су страдали припадници угледних породица, професори, политички радници и сви који су учествовали у присаједињењу, као Игњат Павлас, свештена лица, сликар Богдан Шупут… Елита српског народа, али и колонисти које је краљ населио.

Овај масакр или геноцидни злочин мађарских хонведа никада не сме бити заборављен, нити минимизиран. Али зато треба увек помињати оне часне припаднике мађарске нације, који су стали у заштиту својих комшија, и подићи спомен бисту Енре Бајчи Жилинском, посланику у мађарском парламенту, који је први изнео податке о стравичним злочинима у Јужној Бачкој, где је и поменуо цифру о 12.000 побијених, од тога 10.000 Срба. И сам је страдао због тога.

Истина је да је поред припадника јеврејске заједнице, Рација ипак највише била усмерена према припадницима српског народа и била освета мађарске солдатеске за припајање тих територија Краљевини Србији, како би се Јужна Бачка етнички очистила од Срба. Зато тражимо да се комплетан број жртава до краја истражи и објави, али и жртве комунистичког терора, ма ком народу оне припадале.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: