Српски Покрет Двери - Лого
Search

Дискриминација мајки, трудница и породиља на послу недопустива

Са дискриминацијом и неразумевањем жене се сусрећу већ на првим разговорима за посао. Законом о раду забрањена питања и даље су саставни део интервјуа за посао: брачни статус, узраст деце, број деце, планови за проширење породице. 

      Послодавцима у Србији на конкурсу за посао често не одговарају ни жене с децом, ни оне без деце. Став компанија да се радије одлучују за мушке кандидате је по Закону о забрани дискриминације, који је Србија донела још 2009. године недопустив, а компанија која на конкурсу за посао, без оправданог разлога, предност даје мушком полу, крши закон. Нажалост, дискриминација се ту не завршава. Многобројни послодавци, након што сазнају да је жена трудна, реше да их отпусте или не продуже уговор.

Истраживање „Искуства трудница у приватном сектору са послодавцима приликом отварања трудничког боловања“ (платформа Побуна, анкета 1.350 трудница), које је спроведено пре неколико година, показује да у кршењу права и осуђујућим коментарима предњачи приватни сектор. На питање да ли им је непосредни руководилац или послодавац честитао или пожелео срећу када су им саопштиле да су у другом стању, чак 45 одсто трудница је констатовало да им нико није честитао, нити пожелео срећу. Према резултатима анкете, 51 одсто трудница прво отвори трудничко боловање, па тек онда вест саопшти послодавцу, због страха од реакције послодавца и да би предухитриле могуће израбљивање пре отварања боловања или подметање споразумних раскида уговора о раду.

Око 33 одсто трудница је доживело непријатност или повреду радничких права само због тога што су у другом стању. Најчешће су биле примораване да долазе на посао, иако су на боловању, под изговором да нису јавиле на време за боловање, па послодавац није нашао замену. Наведени су и бројни случајеви неоснованог смањења зараде, пребацивања у трећу смену, пребацивања на другу локацију, односно, објекат за рад у оквиру исте фирме, који је много удаљен од места становања труднице.

Чак 20 одсто испитаних трудница у приватном сектору су одмах по отварању боловања или по обавештавању послодавца да су у другом стању, добиле отказ. Уколико су запослене на црно, то се дешава одмах. Уколико раде по уговору на одређено време, јасно им се стављало до знања да им уговор неће бити продужен. Трећина испитаних трудница широм Србије изјавило је да су одлагале материнство због страха од отказа или губитка пословне позиције.

Око 12 одсто жена одлаже родитељство управо због оваквог става послодаваца и непоштовања закона, као и чињенице да у свом радном окружењу виде примере мобинга жена које остану у другом стању или имају више деце, па самим тим и чешћа одсуства са посла.

Кампања „Једна је мајка“ у различитим сегментима бори се за пуну примену законске заштите трудница, породиља и деце, и низом скупштинских предлога, уредби и декларација ојачаћемо положај и статус жена, јер без уважавања ових права, уз катастрофалну демографску слику, нема ни будућности Србије.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: