Српски Покрет Двери - Лого
Search

Драгана Милићевић: Једна је мајка, али је однос државе према њој маћехински

Кампања коју су Двери покренуле под називом „Једна је мајка“ има за циљ да укаже на маћехински однос државе према мајци. Приоритет ове кампање свакако јесте да скрене пажњу јавности на лоше стање у српским породилиштима, почев од исхране, смештаја, недостатка стручног кадра, преко нехуманог односа према породиљама и трудницама па све до проблема са којима се мајке суочавају у савременом добу. Порођај, здравље и посао су три најважнија приоритета за опстанак мајки и успешну борбу против беле куге. 

      Данас је у Србији најтеже бити мајка. Изазова је на претек, а стварне и суштинске помоћи и подршке веома мало. На тржишту рада и у породилишту се најбоље осликава њихов неповољан и лош положај. Јаз између послодаваца и мајки се посебно повећава постављањем интимних питања на конкурсу за посао. Да ли планира породицу и децу, каквог је брачног статуса, колико има деце итд… Ова питања представљају директну дискриминацију и шаљу јасну поруку младим женама да заснивање породице и рађање деце у Србији није пожељна ствар. Дискриминацију трпе и мајке предузетнице које систем не препознаје приликом трудничког боловања и из тог разлога морају да затварају своје фирме, или пак немају уопште жељу за покретање сопственог бизниса. Ништа боље жене не пролазе ни приликом повратка са породиљског одсуства и веома мали број њих има срећу да их сачека радно место. Уместо тога, устаљена је пракса да је послодавац сачека са отказом или неким ниже плаћеним послом. Стога су мајке често незапослене или ангажоване на привременим и повременим пословима.

Да би се жене охрабриле да рађају и заснивају породицу мора им бити олакшан повратак на посао и пружена подршка приликом бриге о деци. Нерадна недеља представља први корак у конкретној подршци породици, а посебно самохраним родитељима који немају коме да оставе децу на чување.

Довођењем породилишта у стање хуманог простора у који жена жели да се врати и константним мерама и подстицајима брачним паровима да имају децу, можемо решити проблем беле куге. Зато је најважнији приоритет охрабрити жене да пре тридесете године постану мајке, обезбедити им сигуран посао и здравим системом вредности обезбедити продужен период репродуктивног здравља.

Драгана Милићевић 

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: