Српски Покрет Двери - Лого

Драгана Милићевић: Отворено писмо Ани Брнабић – Недеља да буде нерадан дан и у приватном сектору

Према Закону о раду нерадна недеља је дан који припада свим радницима, а не само радницима који раде у јавном и државном сектору. 

     Радничка права у Србији су угрожена и неретко се дешава да су радници на различите начине условљени и уцењени за посао, те о нерадној недељи нико и не размишља. Ниједну власт није интересовало да недељу уреди као нерадан дан, односно да ограничи рад свима онима чија делатност није у јавном интересу или у служби заштите здравља. У нашем окружењу недељом продавнице не раде у Црној Гори, а сада исту праксу уводе и Словенија и Хрватска. Нерадна недеља је већ одавно пракса у многим земљама Европе попут Аустрије, Грчке, Шпаније, Кипра, Мађарске, Немачке, Луксембурга, Исланда, Пољске и Велике Британије, које су законски уредиле нерадну недељу. У том смислу Вам се обраћамо са иницијативом да се на исти начин донесе одлука о нерадној недељи и у приватном сектору и у Србији.

У вези са тим, предлажемо следеће:

  1. Да недеља буде нерадан дан и у приватном сектору

 

Образложење: Србија се данас суочава се демографским проблемима, годишње умре 100.000 људи више него што се роди, а 100.000 младих и највиталнијих оде у емиграцију, тако да рад недељом представља огроман проблем. Како је мањак радника већ увелико проблем, не само у трговини већ и у производњи, увођење нерадне недеље би подигло продуктивност. Србија се данас суочава са насиљем које је захватило све поре нашег друштва, породица се урушава и неопходно је нешто хитно предузети. У том смислу сматрамо да је увођење нерадне недеље неопходно како би породица имала један дан за себе који би провели заједно и у хармонији.

Драгана Милићевић 

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери

*Извор фотографије Ане Брнабић: Танјуг/Слободан Миљевић 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: