Српски Покрет Двери - Лого
Search

Драгана Милићевић: Отворено писмо Ани Брнабић – Недеља да буде нерадан дан и у приватном сектору

Према Закону о раду нерадна недеља је дан који припада свим радницима, а не само радницима који раде у јавном и државном сектору. 

     Радничка права у Србији су угрожена и неретко се дешава да су радници на различите начине условљени и уцењени за посао, те о нерадној недељи нико и не размишља. Ниједну власт није интересовало да недељу уреди као нерадан дан, односно да ограничи рад свима онима чија делатност није у јавном интересу или у служби заштите здравља. У нашем окружењу недељом продавнице не раде у Црној Гори, а сада исту праксу уводе и Словенија и Хрватска. Нерадна недеља је већ одавно пракса у многим земљама Европе попут Аустрије, Грчке, Шпаније, Кипра, Мађарске, Немачке, Луксембурга, Исланда, Пољске и Велике Британије, које су законски уредиле нерадну недељу. У том смислу Вам се обраћамо са иницијативом да се на исти начин донесе одлука о нерадној недељи и у приватном сектору и у Србији.

У вези са тим, предлажемо следеће:

  1. Да недеља буде нерадан дан и у приватном сектору

 

Образложење: Србија се данас суочава се демографским проблемима, годишње умре 100.000 људи више него што се роди, а 100.000 младих и највиталнијих оде у емиграцију, тако да рад недељом представља огроман проблем. Како је мањак радника већ увелико проблем, не само у трговини већ и у производњи, увођење нерадне недеље би подигло продуктивност. Србија се данас суочава са насиљем које је захватило све поре нашег друштва, породица се урушава и неопходно је нешто хитно предузети. У том смислу сматрамо да је увођење нерадне недеље неопходно како би породица имала један дан за себе који би провели заједно и у хармонији.

Драгана Милићевић 

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери

*Извор фотографије Ане Брнабић: Танјуг/Слободан Миљевић 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: