Српски Покрет Двери - Лого
Search

Држава угрожава мале привреднике кроз нове уредбе финансијског пословања

На основу изнетих и указаних објективних аргумената, захтевамо од Министарства финансија да поједностави и успостави електронско пословање на начин који неће ометати и угрожавати српске привреднике и предузетнике.

    Српски покрет Двери подржава модернизацију и увођење електронског пословања, али не и нетранспарентност и потпуну конфузију коју посредно и непосредно плаћају порески обвезници и сви грађани Републике Србије. Позивамо релевантне институције да реагују и испитају да ли је по среди нестручност и незнање или намера да се изазивањем општег метежа неко енормно обогати?!

Апсолутна неспособност државе да усклади прописе са законима дошла је до изражаја у ситуацији увођења новог начина фискализације и електронских фактура. Опште је познато да законодавац нема искуство у пракси те самим тим све новине и прописе је јако тешко, односно готово немогуће имплементирати у пракси.

На терену наилазимо на преплашене привреднике који су ван себе од страха од инспекције. Основни проблем је што је мали привредник „осакаћен“ да размишља, већ слепо прати нове уредбе које са ТВ Пинка преноси министар Мали. Да ли се издаје Авансни рачун преко касе или преко програма? Ако издате рачун преко касе са исказаним ПДВ-ом и исти тај рачун издате преко програма два пута плаћате ПДВ…. У ком систему и којој земљи на свету је ово могуће? У Србији, где мале привреднике на дневном нивоу краду управо они који би требало да их заштите. Држава је та која почива на финансијама малих привредника који на својим леђима носе укупан терет посрнућа „економског тигра“!

Ако дођемо до крајњег закључка да економија Србије почива на малим домаћим привредницима, а не на страним инвеститорима, питамо се ко пише нове уредбе и подзаконске акте који свакодневно уносе апсолутну забуну у то шта треба радити и на кога се односе. Од 01.05.2022. године, сви привредници који сарађују са буџетским корисницима морају издавати електронске фактуре и регистровати их на СЕФ (систем електронске фактуре). Од тог дана до 01.07.2022. уредба је више пута промењена различитим допунама. Свака допуна је била гора од предходне и косила се са самим законом.

Да резимирамо, СЕФ (систем електронске фактуре) и шта нам је чинити из свих области привреде:

  1. Обавезу пријаве на СЕФ имају сви који испостављају фактуре јавном сектору од 01.05.2022. године;
  2. Обавезу пријаве на СЕФ имају сви обвезници ПДВ-а како би добијали фактуре од јавног сектора кроз систем од 01.07., а исти ће имати обавезу да од 01.01.2023. године искључиво преко СЕФ-а шаљу своје фактуре;
  3. Ко није у систему ПДВ-а и не ради са јавим сектором​ НЕМА ОБАВЕЗУ ДА СЕ ПРИЈАВЉУЈЕ НА СЕФ и добијаће фактуре као и до сада.

 

До 2023. године очекујемо нове измене и промене које ће као и сваки пут да „олакшају посао“ привредницима.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Сања Вујановић

Члан Председништва Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: