Српски Покрет Двери - Лого
Search

Државотворна опозиција писала на више адреса у ЕУ – Споразум Србије и лажне државе Косово је правно ништаван

Двадесет осам народних посланика државотворне парламентарне опозиције у Србији, коју чине три посланичке групе, односно четири странке (Двери, Заветници, Нови ДСС и ПОКС), упутила је данас писмо на више адреса у Европској унији и то: Жозепу Борељу – Високом представнику ЕУ за спољну политику, Мирославу Лајчаку – специјалном представнику ЕУ, Савету Европе, амбасадама држава чланица ЕУ које нису признале лажну државу Косово – Шпанији, Румунији, Грчкој, Кипру и Словачкој и посланицима Европског парламента.

    У писму се изражава противљење „Предлогу о нормализацији односа између Косова и Србије“, а текст писма преносимо у целости:

„Имајући у виду забринутост и узнемиравање јавности у Србији, које је изазвало најпре објављивање „Предлога споразума о нормализацији односа између Косова и Србије“ 27. фебруара, а потом и прихватање „имплементационог плана“ од стране председника Србије Александра Вучића у Охриду 18. 03. 2023,

С обзиром на најаву да ће се на Самиту лидера ЕУ у Бриселу изјашњавати о предложеном „Споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије“, 24. марта, на дан почетка НАТО агресије на Србију и Црну Гору,

Ми представници народа Републике Србије – посланици у Народној скупштини Републике Србије, у прилици смо да Вас добронамерно и свакако благовремено обавестимо о следећем:

Нацрт „Предлога споразума о нормализацији односа између Косова и Србије“, је ништаван и не може произвести правно дејство у међународноправним односима. У том смислу указујемо да је наведени „Предлог“ у потпуности противан позитивноправним прописима Републике Србије. Реч је о већем броју законских прописа и подзаконских аката: Устав РС, Закон о председнику Републике, Закон о закључивању и извршавању међународних уговора. Реч је о императивним правним прописима који производе правно дејство и који су део правног поретка Републике Србије.

Посебно указујемо да је наведени „Предлог споразума о нормализацији односа између Косова и Србије“ противан већем броју релевантних извора међународног права: Повеља ОУН, Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Бечка конвенција о уговорном праву, Париски уговор о миру из 1947. године, Финални акт из Хелсинкија 1975. године, Извештај Бадинтерове комисије и одлуке ЕЗ из 1991, 1992, Резоулуција 1244 УН, који јасно упућују на поштовање територијалног интегритета држава.

Имајући у виду наведени правни оквир обавештавамо Вас, да су сви акти, радње и реализација наведеног „Предлога споразума о нормализацији односа између Косова и Србије“ противни нормама међународног права и правном поретку Републике Србије.

У том смислу, обавештавамо Вас да ће било која Народна скупштина или Влада РС такав политичко-правни акт и последице који буду проистекли неизоставно поништити. На основу наведеног, предлажемо Вам да узмете у обзир наводе из овог писма, као и релевантне изворе међународног права и правне прописе Републике Србије, који могу да представљају сасвим адекватан путоказ за сагледавање наведеног Предлога. О свему наведеном сведочи јуриспруденција међународног права, као и пракса међународних и националних судова.“

Са поштовањем,

У Београду, 23. марта 2023.

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ:

Бошко Обрадовић

Мр Иван Костић

Проф. др Тамара Миленковић Керковић

Милован Јаковљевић

Радмила Васић

Борко Пушкић

Др Милош Јовановић

Војислав Михаиловић

Милоратка Бојовић

Марија Војиновић

Бранко Вукајловић

Горица Гајић

Љубинко Ђурковић

Предраг Марсенић

Душан Радосављевић

Зоран Сандић

Верољуб Стевановић

Зоран Стојановић

Мр Ненад Томашевић

Дејан Шулкић

Милица Ђурђевић Стаменковски

Никола Драгићевић

Бојана Букумировић

Зоран Зечевић

Страхиња Ерац

Драгана Миљанић

Драган Николић

Марко Ристић 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: