Српски Покрет Двери - Лого
Search

ДВЕРИ 2023-2027: Програм Бошка Обрадовића, реизабраног председника Српског покрета Двери

Нико није незаменљив и вечан нити треба да буде на некој функцији по инерцији или старим заслугама, већ само ако као менаџер помера Покрет даље. Сада нам је потребан нови и крупан искорак, а то је припрема за вршење власти у скорој будућности. То тражи одређене велике системске, спољно-политичке, унутрашње-политичке, организационе и кадровске промене у раду нашег Покрета. То је моја визија и мисија на челу Српског покрета Двери у новом мандату 2023-2027. 

       У том периоду Српски покрет Двери треба да постане део извршне власти на свим нивоима – од републичког, преко покрајинског до локалног. Да би до тога дошло потребне су крупне активности и промене у следећа четири сегмената: 

НОВИ СИСТЕМ 

Време је ЗА „Нови систем националног јединства, сарадње и солидарности“. Србији је потребан нови национални базични консензус свих друштвено-политичких актера. Основу тог консензуса треба да чине три нова договора, као три стуба новог друштвеног уговора, који ће бити основ смене режима и новог система:

I Очување нације и државе – национални договор за Србију;
II Владавина народа, институција и закона – демократски договор за Србију;
III Очување наше животне средине – зелени договор за Србију.

Ова три велика договора између политичких субјеката и свих друштвених чинилаца треба да доведу до новог система, новог модела друштва који нам је потребан. То је „Систем националног јединства, сарадње и солидарности“, који треба да заустави актуелни систем националне и друштвене разградње.

Данас, након три деценије националне катастрофе дошло је време за подвлачење црте. У последњих тридесет година искусили смо најпре сувереност без демократије 90-их година, потом демократију без суверености у декади ДОС-а од 2000-2012, а у последњих 10 година губитак и суверености и демократије у хибридном личном режиму Александра Вучића, који је спојио све најгоре из обе претходне власти.

Нови друштвени уговор позива на сарадњу уместо на поделе, служење јавном добру уместо борбе за приватни интерес, као и на снажно и ефикасно залагање за заједничке националне циљеве. На овај начин, не одступајући од својих основних програмских циљева, отварамо Српски покрет Двери за сарадњу са свима којима је овај концепт прихватљив. То нас чини једним од носилаца смене актуелне власти и стварања консензуса око вредности и новог система будуће власти. 

СПОЉНА ПОЛИТИКА

Српски покрет Двери, као и држава Србија, мора да пронађе своје дипломатско место у новој архитектури међународне политике. То значи подједнаку присутност у изградњи нове Европе националних држава која се враћа својим хришћанским и конзервативним коренима, и мултиполарног света у коме ће све важнију улогу имати нове велике светске силе окупљене у БРИКС-у, што за нас на првом месту значи Русија. Србија је између или, како би то Свети Владика Николај рекао, изнад Истока и Запада, и мудро и пажљиво треба да гради и чува своју независност и сувереност, без било каквог вида идолопоклонства према било којој страни света. Ми смо србофили и једина наша брига је заштита српских националних и државних интереса. Тражимо пријатеље и савезнике на све четири стране света, али одлично знамо и памтимо ко нам је то до сада био а ко није.

Као динамички фактор новог српског политичког система, Двери могу бити субјект нове европске политике: суверена Србија у новој Европи нација, против изолације, за сарадњу са свима; против рата, за мир; против санкција, за нормализацију односа Европе и Русије. За сарадњу са новом конзервативном Европом, хришћанском, породичном, која признаје Србију и њене вредности, али и са свим другим деловима света.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА

Појединачно политичко деловање бројних патриотских политичких странака, покрета и удружења је постало потпуно превазиђено и штетно. Једини модел који патриотску и државотворну опцију у Срба води ка остваривању озбиљног политичког утицаја и доласку на власт јесте укрупњавање патриотских снага и прављење једне велике и снажне уједињене патриотске групације, било да је у питању формирање једне и јединствене политичке организације или националног фронта више њих. Српски покрет Двери мора бити спреман да уложи много конструктивног труда и направи много компромиса зарад успеха ове неизвесне али једине исправне националне идеје, чија реализација гарантује коначни пресудан утицај патриотског фактора на руковођењем државом.

ГРАДСКИ, ЛОКАЛНИ ПАТРИОТИЗАМ!

Отаџбина почиње у нашим градовима. Не дозволимо да нам их ико отима од нас! Градови не припадају ни левици, ни зеленима, ни десници. Нико нема монопол на Град. Градови припадају свима нама. И на њих треба применити патриотски однос очувања нације и државе кроз одговорне политике. Имати свој град, значи имати своје место, место коме се враћамо, место нашег идентитета, наших породичних односа, пријатељских веза, доживљаја, заједничке радости и заједничког бола. Имати свој дом, своју улицу, свој трг, свој парк, своју цркву, свој комшилук, свој кутак, значи имати корене, имати поверење, осећај заједнице, традиције, бриге за друге, жртвене љубави, солидарности. У нашим градовима откривамо смисао припадања, суживота и вредности општег добра. Наша искуства као људи не одвијају се у вакууму, већ у нашим примарним оквирима живота, који говоре много о томе ко смо ми. Град, то није проста административна јединица – то је сума наших породица, то је веза наших генерација, то је оквир наших комшијских односа, заједничких обичаја, наслеђених искустава, драгих градских пејзажа и амбијената.

Данашњи градови само су бледа сенка, карикатуре онога што може бити. Где су до јуче биле фабрике, сада су напуштене зграде. Где су до јуче били мали дућани, сада су празни запуштени простори. Где су до јуче биле пуне школе и дечија граја, сада су пусте зграде. Где су до јуче биле срећне породице, данас су стари родитељи који виђају своју децу и унучад једном годишње јер су од њих удаљени стотинама километара без обзира да ли су им потомци у земљи или иностранству.

У општој несигурности коју живимо, ми морамо да бранимо наше градове као нови вид патриотизма, за добробит наших породица: јавно здравље, градску културу, воду, ваздух, зелене површине, урбанизам, ефикасан саобраћај, јавни превоз, паркирање.

Дошло је време да одбранимо оно што нам припада. Дошло је време да се вратимо нашим локалним срединама и локалним политикама за добробит породица. Дошло је време да се побринемо за наше градове, да преузмемо одговорност за месне заједнице, квартове, комшилук, да оснажимо солидарност у малим заједницама, да изнова градимо поверење и чувамо обичаје наших старих. Дошло је време за градски, локални патриотизам! Биће веома тешко и готово немогуће успети у покрајинској и републичкој политици без успеха и позиционирања свакога од нас на локалној политичкој сцени.

Желим да од Српског покрета Двери заједнички направимо најмодернију српску политичку организацију, кадру да се ухвати у коштац са изазовима који су пред нашим друштвом и државом у наредне четири године, у оквиру којих очекујем да ће наш Покрет преузети одговорност за вршење власти у Србији. То је већ изазов са којим желим да се суочим, који ме инспирише за нови круг рада и труда, са циљем да заједнички направимо резултат који ће значити нови квалитет и успех како за Српски покрет Двери тако још и више за Србију. Јер Србија је циљ коме једино служимо и без чијег опстанка и бољитка нема среће ни смисла постојања нашег политичког покрета.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: