Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Ана Брнабић да хитно поднесе оставку, а не да прича о њој

Синоћно заједничко обраћање јавности председника државе и председника Владе Србије пример је кршења Устава и распада најважнијих државних институција. Нити у једној од надлежности председника Републике које прописује Устав Србије нису финансије, просвета и пензионери. Председник Републике је изнова узурпирао овлашћења председника Владе, док је председник Владе остао оно што је и био од првог постављења на ову функцију мимо воље народа – икебана. 

    Позивамо Ану Брнабић да хитно данас поднесе оставку, а не да прича о њој и да је најављује за неку неизвесну будућност. Позивамо председника Народне скупштине да хитно покрене дијалог између власти и опозиције у Народној скупштини о томе који нас све избори чекају у наредних годину дана и њиховим датумима. Председник Републике, који више нема страначку функцију, нема ништа са тим дијалогом између власти и опозиције нити било ко из опозиције после свега жели са њим да разговара пре него и он поднесе оставку.

Синоћ је главна тема конференције поново била прелазна Влада која је очито највећи трн у оку власти. Изнова су и председник и премијер одбацили ову једину разумну и демократску идеју како изаћи из актуелне политичке кризе. Владајућа СНС више не може самостално да одлучује о било чему. Потребна је прелазна Влада у којој ће поделити власт и одговорност са опозицијом и која ће гарантовати слободу медија и поштене изборе. Та Влада није никакав долазак опозиције на власт без избора, како константно спинују режимски медији и ботови, већ уобичајено демократско решење за кризне ситуације. Прелазна Влада се формира у договору власти и опозиције, могу је чинити потпуно нестраначки људи у које сви имају поверење, а могу је заједнички чинити представници власти и опозиције који ће се међусобно контролисати да нико не злоупотребљава медије, бирачки списак, запослене у јавном сектору и јавне ресурсе у предизборној кампањи. Прелазна Влада свакако не би дозволила било какву куповину гласова државним и народним парама коју је синоћ јавно изнова наговестио председник Републике. А онда грађани на слободним избрима одлучују ко ће даље водити државу.

Синоћно обраћање два одлазећа највиша државна функционера служило је само за покушај скретања пажње са распада система власти, одлагање њихових оставки и избегавање формирања прелазне Владе до следећих избора. Ма колико од тога актуелна власт бежала, њихов пад је неминован, а прелазна Влада и избори су једини реалан и демократски расплет садашње политичке кризе.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: