Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Бесплатни уџбеници и вртићи за сву децу

Српски покрет Двери годинама уназад залаже се за бесплатне уџбенике, ужину и вртиће за сву децу, а посебно ону која долазе из сиромашних породица. Зато поздрављамо сваку локалну самоуправу у Србији која је спремна да испуни ове предлоге из нашег програма. 

Међутим, још у време када је Драган Ђилас био градоначелник Београда и када је град Београд обезбеђивао дупле уџбеничке комплете да деца не би морала да их носе у претешким ђачким торбама од куће до школе и назад – бунили смо се против тога зашто је таква мера уведена само у Београду, а не и у читавој Србији. Сада када бивши Ђиласов заменик, а садашњи СНС-ов градоначелник Београда, Александар Шапић најављује да ће се у предлогу буџета града Београда за 2023. годину наћи бесплатни уџбеници за све ђаке и бесплатни вртићи за све предшколце – постављамо исто питање: зашто се то планира само у Београду, а не и у читавој Србији?

Недавно је градоначелник Шапић делио бесплатне ваучере свој деци у Београду, што је леп маркетиншки потез, али сматрамо да треба водити рачуна о социјалним неједнакостима, јер је потребније више подржати ону децу из социјално угрожених, сиромашних и презадужених породица којима више и треба, док ће се богатије породице саме снаћи. Сада Шапић најављује мере које је преписао из програма Српског покрета Двери, само што у нашем програму се оне односе на сву децу у Србији. Да ли то значи да је СНС одустао од свог некадашњег предизборног слогана „За сву нашу децу” и почео да дискриминише децу по географском пореклу?

Србија не треба да се претвори само у Београд. Стално одсељавање из мањих општина и градова у Београд није решење јер се остатак Србије празни. Београд треба да стане са непланираним развојем јер је свакодневни живот Београђана, услед саобраћајног и урбанистичког колапса, већ постао неиздржив. Управо супротно, држава, покрајине и локалне самоуправе треба максимално да помогну да се остаје живети и радити у мањим и граничним срединама. За то време Београд треба да се растерети у саобраћајном и урбанистичком смислу, да добије више зелених површина и канализације, да реши проблем велике загађености ваздуха, што би била највећа могућа помоћ за сву београдску децу и њихове породице.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографије: N1 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: