Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Домаћа мала привреда у колапсу

Дванаест година указујемо колико је погрешна економска политика власти, а сада је она довела и до потпуног колапса мале привреде. 

     Рачунајући кумулативно, СНС је мултинационалним компанијама дао 15 пута више субвенција од српске мале привреде и то све из буџета. Тако су неке привилеговане компаније добијале субвенције и до 144.000 евра по радном месту, као Хенкел. Око 20% компанија је напустило Србију одмах по истеку периода одређеним уговором о субвенцији. За време рада у Србији показало се да не поштују српске законе, злостављају раднике, забрањују синдикално удруживање… Нажалост, имали смо и неколико трагичних догађаја смрти на радном месту услед исцрпљености. Већина ових компанија преко 90% сировина увози тако да локална привреда нема никакве користи од њих. Већина општина на чијим територијама су ницале ове инвестиције морала је бесплатно да да земљиште и уложи у скупо опремање инфраструктуром.

За то време пореска инспекција је немилосрдно злостављала домаћу малу привреду, уведени су нови намети, а услови за субвенције државе су тако формирани да ни 5% привредника није могло да их испуни. Мале, породичне фирме које су опстајале деценијама, сада се гасе под нелојалном конкуренцијом и без икакве заштите и подршке државе.

Наопаке мере донеле су и огромне поремећаје на тржишту рада, а део привредника је емигрирао.

Укупне стране инвестиције у Србији на годишњем нивоу износе око 4 милијарде евра, док су дознаке око 5 милијарди евра и расту. Дакле, наши држављани из иностранства највећи су инвеститори и доброчинитељи Србије, јер управо они огромним дотацијама помажу нашим грађанима да преживе пљачкашку политику СНС.

Српски покрет Двери се залаже да наши привредници имају апсолутни приоритет и заштиту државе, јер је њихов опстанак питање опстанка Србије. 

У том смислу, предлажемо и три конкретне економско-социјалне мере:

  1. Да Влада Србије за 400 хиљада гладних и социјално угрожених грађана Србије обезбеди за следећих 6 месеци (01.10.2023-01.04.2024) ваучере (вредносне чекове) или грантове (условљене чекове) у износу од 10 хиљада динара на месечном нивоу за куповину основних животних намирница, искључиво домаћег порекла.
  2. За време глобалне домаће и светске економске кризе када читав свет клизи у рецесију, тражимо да све државне институције и јавна предузећа за своје потребе купују прехрамбене и пољопривредне производе искључиво домаће производње, а све у складу са међународним уговором ССП (Споразумом о стабилизацији и придруживању) са ЕУ.
  3. Потребно је стимулисати послодавце да исплаћују веће личне дохотке запосленима, а то је могуће уколико се на више исплаћене зараде прогресивно смањују порези и доприноси. На тај начин држава би имала боље пуњење буџета, послодавци би пословали у легалним токовима, запослени би имали веће принадлежности, а самим тим повећала би се јавна потрошња, као и свеопшти раст БДП-а Репубике Србије.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографије: Pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: