Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Домаћа мала привреда у колапсу

Дванаест година указујемо колико је погрешна економска политика власти, а сада је она довела и до потпуног колапса мале привреде. 

     Рачунајући кумулативно, СНС је мултинационалним компанијама дао 15 пута више субвенција од српске мале привреде и то све из буџета. Тако су неке привилеговане компаније добијале субвенције и до 144.000 евра по радном месту, као Хенкел. Око 20% компанија је напустило Србију одмах по истеку периода одређеним уговором о субвенцији. За време рада у Србији показало се да не поштују српске законе, злостављају раднике, забрањују синдикално удруживање… Нажалост, имали смо и неколико трагичних догађаја смрти на радном месту услед исцрпљености. Већина ових компанија преко 90% сировина увози тако да локална привреда нема никакве користи од њих. Већина општина на чијим територијама су ницале ове инвестиције морала је бесплатно да да земљиште и уложи у скупо опремање инфраструктуром.

За то време пореска инспекција је немилосрдно злостављала домаћу малу привреду, уведени су нови намети, а услови за субвенције државе су тако формирани да ни 5% привредника није могло да их испуни. Мале, породичне фирме које су опстајале деценијама, сада се гасе под нелојалном конкуренцијом и без икакве заштите и подршке државе.

Наопаке мере донеле су и огромне поремећаје на тржишту рада, а део привредника је емигрирао.

Укупне стране инвестиције у Србији на годишњем нивоу износе око 4 милијарде евра, док су дознаке око 5 милијарди евра и расту. Дакле, наши држављани из иностранства највећи су инвеститори и доброчинитељи Србије, јер управо они огромним дотацијама помажу нашим грађанима да преживе пљачкашку политику СНС.

Српски покрет Двери се залаже да наши привредници имају апсолутни приоритет и заштиту државе, јер је њихов опстанак питање опстанка Србије. 

У том смислу, предлажемо и три конкретне економско-социјалне мере:

  1. Да Влада Србије за 400 хиљада гладних и социјално угрожених грађана Србије обезбеди за следећих 6 месеци (01.10.2023-01.04.2024) ваучере (вредносне чекове) или грантове (условљене чекове) у износу од 10 хиљада динара на месечном нивоу за куповину основних животних намирница, искључиво домаћег порекла.
  2. За време глобалне домаће и светске економске кризе када читав свет клизи у рецесију, тражимо да све државне институције и јавна предузећа за своје потребе купују прехрамбене и пољопривредне производе искључиво домаће производње, а све у складу са међународним уговором ССП (Споразумом о стабилизацији и придруживању) са ЕУ.
  3. Потребно је стимулисати послодавце да исплаћују веће личне дохотке запосленима, а то је могуће уколико се на више исплаћене зараде прогресивно смањују порези и доприноси. На тај начин држава би имала боље пуњење буџета, послодавци би пословали у легалним токовима, запослени би имали веће принадлежности, а самим тим повећала би се јавна потрошња, као и свеопшти раст БДП-а Репубике Србије.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографије: Pixabay 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: