Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Доста ћутања – СТОП насиљу над женама

На данашњи, Међународни дан борбе против насиља над женама, жене у Србији дочекују у никада горем положају. Од почетка године до октобра, 23 жене су убијене у породичном насиљу.

Много је узрока који подстичу насиље у друштву, од урушеног система вредности који насиље промовише у медијима као позитивну ствар, нарочито у разним ријалити програмима преко лоше материјалне ситуације породица до психичких проблема које насилници имају. Управо због тога, приоритет државе мора бити превенција насиља, а не само бављење последицама које често имају трагичан исход у виду убистава жена, а све чешће и деце од стране насилника. Зато је Српски покрет Двери предложио неколико хитних, превентивних мера који ће допринети сузбијању насиља у читавом друштву, а самим тим и над женама:

  • Формирање Комисије Владе Србије за координацију министарстава и других државних институција у борби против насиља у друштву;
  • Оснивање нових и оснаживање постојећих саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство;
  • Јачање превентивне улоге центара за социјални рад;
  • Појачан психотерапеутски рад са насилницима;
  • Строгу забрану промовисања насиља на медијима;
  • Јачање васпитне функције школе;
  • Доношење закона о психотерапијској делатности.

 

На Међународни дан борбе против насиља над женама јасно поручујемо да држава мора да покаже нулту толеранцију према свим видовима насиља, а нарочито насиљем над женама и децом. Само променом система вредности, неговањем породичних вредности, толеранцијом и укључивањем свих државних институција, школа и медија у решавање проблема насиља, можемо доћи до свести да насиље никако није пожељно, али и да ће се свако онај ко прибегне насиљу суочити са драконским казнама.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: