Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Доста ћутања – СТОП насиљу над женама

На данашњи, Међународни дан борбе против насиља над женама, жене у Србији дочекују у никада горем положају. Од почетка године до октобра, 23 жене су убијене у породичном насиљу.

Много је узрока који подстичу насиље у друштву, од урушеног система вредности који насиље промовише у медијима као позитивну ствар, нарочито у разним ријалити програмима преко лоше материјалне ситуације породица до психичких проблема које насилници имају. Управо због тога, приоритет државе мора бити превенција насиља, а не само бављење последицама које често имају трагичан исход у виду убистава жена, а све чешће и деце од стране насилника. Зато је Српски покрет Двери предложио неколико хитних, превентивних мера који ће допринети сузбијању насиља у читавом друштву, а самим тим и над женама:

  • Формирање Комисије Владе Србије за координацију министарстава и других државних институција у борби против насиља у друштву;
  • Оснивање нових и оснаживање постојећих саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство;
  • Јачање превентивне улоге центара за социјални рад;
  • Појачан психотерапеутски рад са насилницима;
  • Строгу забрану промовисања насиља на медијима;
  • Јачање васпитне функције школе;
  • Доношење закона о психотерапијској делатности.

 

На Међународни дан борбе против насиља над женама јасно поручујемо да држава мора да покаже нулту толеранцију према свим видовима насиља, а нарочито насиљем над женама и децом. Само променом система вредности, неговањем породичних вредности, толеранцијом и укључивањем свих државних институција, школа и медија у решавање проблема насиља, можемо доћи до свести да насиље никако није пожељно, али и да ће се свако онај ко прибегне насиљу суочити са драконским казнама.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: