Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Годинама уназад указујемо на проблем насиља у друштву, власт била незаинтересована

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић је још 20. јула 2017. године, на седници скупштинског Одбора за рад социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, покренуо питање све учесталијег насиља у нашем друштву. Он је тада истакао да се тај проблем никако не може решити ако се свакодневно промовише насиље у медијима, ријалити програмима и пуштају филмови са насилним садржајима. Поручио је и да власт избегава да констатује да је наше друштво изгубило систем вредности и захтевао да се врати морал и нормалан систем вредности од породице преко школе до улице. 

      У септембру исте године, Двери су организовале и протест испред ТВ Пинка, на коме су указале на то до је овај тзв. медиј генератор насиља у друштву, што преко ријалити програма, што преко информативних емисија и разних спотова где су цртали мету свакоме ко другачије мисли од власти. На то смо подсетили и у јануару 2019. године, када смо „стазама Вучићевих лажи“ прошетали од ТВ Пинка, преко седишта РЕМ-а до редакције Информера.

Како би спречили нагомилано насиље, посланичка група Двери-Патриотски блок је 22. новембра прошле године предала Препоруку Влади Србије о превенцији насиља у нашем друштву, и то са конкретним мерама за решење овог проблема:

  • Формирање Комисије Владе Србије за координацију министарстава и других државних институција у борби против насиља у друштву;
  • Оснивање нових и оснаживање постојећих саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство;
  • Јачање превентивне улоге центара за социјални рад;
  • Појачан психотерапеутски рад са насилницима;
  • Строгу забрану промовисања насиља на медијима;
  • Јачање васпитне функције школе;
  • Доношење закона о психотерапијској делатности.

 

Нажалост, актуелна власт за све ово није имала слуха, а последица свега јесу трагични догађаји у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и у општини Младеновац, где је у два дана убијено 17-оро деце и људи, а рањено њих 21. Због тога, Двери су 5. маја затражиле хитне седнице скупштинских одбора за здравље и породицу, права детета и културу и информисање, где би се расправљало на тему насиља и потпуног урушавања вредности у нашем друштву, пре свега породичних, али и о многим медијима чија је уређивачка политика један од узрочника насиља. Ни до данас седнице ових одбора нису заказане.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографије: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: