Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Хитно укинути обавезну примену е-фактура

Посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок, у име великог броја малих привредника и предузетника, захтева од Владе Републике Србије ХИТНО укидање обавезне примене система е-фактура, предвиђеног за 1.1.2023. године. 

     Сам законодавац је у 2022. години више пута мењао правила, начине и обавезе према привредницима који су већ тада морали да пређу у систем е-фактура. Доносили су измене контрадикторне једне са другима, што је у привреди изазивало константан колапс пословања. Измене су доношене јер ову уредбу нису донели привредници већ људи који седе у топлим канцеларијама и немају додира са практичном применом било ког закона. Домаћи привредници не поседују потребно знање за аутоматски прелазак на овакав систем фактурисања јер у самој уредби овај систем обухвата све гране привреде, чак и оне које се до сада нису сусреле са било чим сличним.

Зато, сматрамо да обавезна примена овог система за све учеснике у промету роба и услуга није добра. У наставку наводимо и три основна разлога. Такође, наводимо и околности у којима се почиње са применом новог обавезног система. Крај је једне и почетак друге календарске и пословне године. Умето радости због долазећих празника, уочавамо нервозу грађана због додатних обавеза око примене е-фактура. Неизвесност која их обузима умањује им енергију и расположење.

Прво, Устав Републике Србије гарантује могућност алтернативног избора и сходно томе треба систем и поставити. Учесници у промету који су спремни и способни за електронско пословање могу то и чинити, а они који нису не морају. Контрапродуктивно је малим привредницима и предузетницима наметати сувишно администрирање. Њихов фокус треба да буде на ефикасно обављање посла, а не додатно администрирање.

Друго, као пример за сувишно администрирање наводимо потребу издавања документације која ће пратити робу у транспорту. Досадашња пракса је била да уз робу иде један докуменат “рачун-отпремница” који се штампао у два примерка. Сада је потребно урадити две ствари. Преко портала мора да се уради е-фактура, а робу у транспорту мора да прати још један документ (отпремница) због контроле коју врши полиција и саобраћајна инспекција. Поставља се питање шта се упростило е-фактуром?

Треће питање које није решено, а веома је заступљено је фактурисање закупа. Према важећим прописима, закуп се обрачунава и фактурише на крају месеца. На порталу је немогуће урадити е-фактуру са датумом различитим од тренутног. То значи да фактура за претходни месец носи датум израде, а то је 1. 2. или 3. Таква фактура не може ући у пореску пријаву и обрачун ПДВ-а за претходни месец у коме је закуп плаћен.

Сматрамо да су ова три разлога више него довољна да се донесе ХИТНА одлука о укидању обавезне примене е-фактура, одложи њена обавезна примена док се не сагледају у потпуности све ситуације. Веома је практично да примена е-пословања остане добровољна и да се дозволи фазно укључивање у систем.

Инфослужба Двери

*Извор фотографија: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: