Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Избори једини излаз из кризе, ребаланс буџета и нови закони су пљачка грађана Србије

На данашњој конфренцији за медије Српског покрета Двери, на тему ванредних избора на свим нивоима, као и о ребалансу буџета и најновијим изменама и допунама закона, говорили су председник Бошко Обрадовић и потпредседник проф. др Тамара Миленковић Керковић. 

Бошко Обрадовић: На јучерашњој ванредној седници Народне скупштине, која је у старту била проблематична због кратког рока од само два дана за читање предлога ребаланса буџета, десио се још један и још већи скандал у режији владајућег режима и председника Скупштине Владимира Орлића. Наиме, он је инсистирао на одржавању седнице у немогућим условима и на силу је привео крају целу начелну расправу по првој и најважнијој тачки дневног реда, а то је буџет. 

Јавност је остала ускраћена и за расправу о амандманима на буџет, најбитнији закон за функционисање државе и грађани нису могли да чују које све нове намете на наше кућне буџете планира актуелна власт кроз повећање акциза. То је прави разлог зашто је укинута скупштинска расправа — да се од јавности сакрије нова пљачка народа која је у току и која води новом великом повећању цена хране и енергената по налогу ММФ-а. 

Оно што је јуче била једина добра вест јесте одлука колега из прозападне опозиције да подрже захтев који је државотворни блок патриотске опозиције изнео пре пола године за одржавањем ванредних избора на свим нивоима. Сада је опозиција потпуно јединствена по том питању и власт више нема изговор да одлаже расписивање избора. Остало је да се власт и опозиција договоре када и које изборе ћемо имати у наредним месецима, као и у каквим изборним условима. Сматрам да опозиција, без обзира на идеолошке поделе на два блока — прозападни и суверенистички — треба да сарађује око борбе за боље изборне услове и одбрану изборних резултата, како бисмо заједничким снагама спречили било какву изборну крађу и нерегуларности у режији владајућег режима.

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: Сваки од предложених закона доноси нову пљачку грађана Србије који, са најнижим платама у региону, плаћају највише цене хране, горива и банкарских накнада и камата у Европи и који воће и поврће купују на комад, јер потрошачка корпа омогућава 280 динара по члану породице дневно за храну и 130 динара за образовање. Са друге стране, ребаланс буџета и други закони, кроз мере повећања пензија, зарада и субвенција за пољопривреду и једнократну помоћ од 10.000 динара за сву децу до 16 година, треба да сакрију податак да ће нам за сваки динар који нам од наших пара додели председник Републике, директно из џепа узети још 2,5 динара. Када би грађани Србије били у прилици да читају буџет, видели би да од близу 16 милијарди евра буџетског прихода, преко 10 милијарди евра, односно 2/3 буџета, се пуни парафискалним наметима који плаћају сви грађани, кроз наплату ПДВ-а близу 6,98 милијарди евра (при чему је 6 пута већи приход од ПДВ-а на робу из увоза у односу на робу произведену у земљи), док се кроз наплату акциза, које такође, као и ПДВ, плаћају сви исто, и најсиромашнији и најбогатији грађани Србије, буџет пуни са још око 3 милијарде евра. Прави порези – порез на доходак грађана, којима се опорезује новостворена вредност и порез на добит корпорација пуне буџет са мање од 3 милијарде евра, што говори о правој природи „економског тигра“ који отима од сиромашних грађана, а не опорезује порезом на луксуз власнике јахти и „ламборџинија“, као што ни не наплаћује порез на екстрапрофит банкама које су само од накнада за кредите у прошлој години зарадиле близу пола милиона евра, већ им укида мораторијум на цене услуга и дозвољава да наплаћују зеленашке камате од 40% на прекорачење по текућем рачуну којима се крпи опустела потрошачка корпа.

Инфослужба Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: