Српски Покрет Двери - Лого

Двери КиМ: Међународна заједница да спречи хуманитарну катастрофу на КиМ

Покрајинска организација Двери са КиМ захтева од Међународне заједнице да спречи хуманитарну катастрофу на КиМ, која сваким даном добија све озбиљније размере. 

     Каква је тренутна ситуација на КиМ најбоље говори чињеница да КБЦ у Косовској Митровици има озбиљне проблеме са снабдевањем лековима, кисеоником и санитетским материјалом, да постоји озбиљан недостатак лекова и у апотекама, као хране и друге робе у трговинама на северу КиМ. Комерцијална банка и Поштанска штедионица немају могућност да доставе новац својим пословницама, тако да се не могу ни исплатити плате радницима ни у привреди ни у државним институцијама. Посебан проблем јесте немогућност одласка на посао радника и студената на предавања на релацији Рашка-север КиМ, који траје већ 15 дана.

Све ово је последица затварања административног прелаза Јариње и то тако што се преко њега може изаћи према Рашкој, али је онемогућен повратак. Грађани, да би дошли до Лешка, се морају враћати преко Новог Пазара, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића, што је пут од 130 км, док та деоница преко Јариња износи 20 км. Ову тортуру не трпе само Срби са севера КиМ, већ и Албанци, Горанци и други који имају своје обавезе и послове у централној Србији.

Поред оваквог стања, на Србе се врши додатани притисак и терор свакодневним претресањем кућа од стране тзв. косовске полиције, а притом се не зна ни колико је Срба до сада ухапшено по разним основама. 

За све то време власт у Београду ћути и ниједним својим потезом није показала да јој стало нити до Косова и Метохије нити до Срба који овде живе. 

ПО Двери за КиМ 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: