Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Ковид болнице претворити у Центре за палијативну негу

Министарка здравља Даница Грујичић предлаже да се три ковид центра конзервирају и да сачекају неку нову пандемију, у земљи где 20.000 људи нема палијативну негу. Хуманији однос према болесницима имали смо у раном средњем веку у манастирским болницама. Са друге стране, објекти и опрема који се не користе пропадају за само неколико година, уколико није намера да заврше у неком прихватном центру. 

     Право на достојанствен живот, a самим тим и смрт, једно је од основних људских права. Зато је важна свеобухватна брига о пацијентима и то од оног тренутка када им је постављена дијагноза са неизвесном прогнозом, попут канцера, Алцхајмера, церебралне парализе, ХИВ-а. Тренутно је пракса да се терминално оболели пацијенти отпуштају кући, како се не би урушио рејтинг болница. Тако држава пребацује терет на породице, које немају услове, ни знање да се изборе са емотивним и физичким изазовима неге таквих болесника. Овај проблем даље оптерећује службе хитне помоћи, кућне неге, али и домове за старе.

Посебно је трагично што међу терминално оболелима има и деце, као и људи који немају породицу, али овај нехумани систем их отпушта да умиру сами, у болу и без адекватне неге.

Недоступност Уставом гарантоване здравствене неге и један потпуно урушен систем можда је и највећи проблем Србије, која има старо становништво и изузетно негативне демографске показатеље.

Питање збрињавања терминално оболелих пацијената, који су целог радног века улагали управо у тај систем, није политичко питање, већ питање базичне људскости и због тога захтевамо да се 2.000 кревета и три ковид болнице хитно пренамене у центре за палијативну негу.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: