Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Лекарска комора Србије да престане са прогоном лекара

Саопштење поводом активности Здравствене инспекције Министарства здравља и Одлуке Управног одбора Лекарске коморе Србије (УО ЛКС) од 22.11.2021.године против Удружења грађана Лекари и родитељи за науку и етику (УГ ЛРНЕ) и његових чланова

    Здравствена инспекција Министарства здравља РС поступа на начин како је уређено Законом о инспекцијском надзору и Законом о здравственој заштити. У случају ванредног надзора здравствене инспекције упућеног лекарима који су чланови УГ ЛРНЕ не само да не постоји случај по горе наведеним законима, већ је противзаконито употребљена приватна комуникација лекара, а да при том није прибављен ниједан материјални доказ који би оправдао даљи поступак, односно процесуирање лекара чланова УГ ЛРНЕ пред судом части ЛКС.

Управни одбор и директор ЛКС су покренули поступак против лекара чланова УГ ЛРНЕ на основу одлуке донете 2.11.2021., што је 6 дана пре покретања инспекцијског надзора на основу чијих извештаја је требало да разматрају евентуално покретање поступка. На овај начин су прекршили и Статут и Кодекс професионалне етике ЛКС. Извештаји инспектора Министарства здравља показују да лекари нису направили ниједну стручну грешку у раду, али без обзира на то дирецтор ЛКС покреће поступак пред судом части, а као доказе наводи:

– Чланство у УГ ЛРНЕ

– Сајт ЛРНЕ

– Протокол раног лечења Ковида 19

– Лична преписка лекара

На основу свега може се закључити да је директор ЛКС оптужио лекаре због приватних комуникација и размене знања, а не због процеса лечења било које фазе. Подсећамо да члан 4. и члан 5. Кодекса професионалне етике ЛКС обавезују лекара да врши здравствену едукацију у сваком моменту. Такође, истичемо да у складу са чланом 10. ови лекари нису стицали материјалну корист из поменутих приватних комуникација, већ су оне служиле унапређењу знања и размени искустава у вези са инфекцијом КОВИД-19, за коју званични здравствени систем није обезбедио проверене методе лечења, што потврђује 13 различитих примењиваних протокола.

   Позивамо надлежне органе да утврде да је овим поступањем директор ЛКС прекршио члан 70. и члан 71. Статута ЛКС и упозоравмо на исполитизованост лекарске еснафске организације.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: