Двери на конференцији „Националног Конзервативизма“ у Белгији

СП Двери, који је представљао Интернационални секретар др Андреј Митић, учествовао је у својству госта, на конференцији „Националног Конзервативизма: Будућност националне државе у Европи“, у Бриселу 23-24 марта.

Ова конференција окупила је представнике неких од најутицајнијих политичке партија ЕУ, чланове Европског парламента, сенаторе и народне посланике, интелектуалце, угледне новинаре-национално-конзервативног усмерења, које подразумева приврженост идеји националне државе, принципу националне независности и идеји оживљавања традиционалних вредности – вере, породице, нације.

На конференцији су били присутни, између осталих, представници пољске владајуће партије Права и правде, затим млада снага Орбановог Фидеса, Балас Орбан, представници италијанске Лиге Матеа Салвинија, затим партије Италијанска браћа, холандски Форум за демократију, партија Шведских демократа, представници партије француског председничког кандидата Земура, шпанског Вокса и многи други. Посебан сјај конференцији дали су конзервативни интелектуалци попут Јорана Хазонија, аутора академског бестселера „Врлина национализма“ , као и интèлектуалне звезде у успону, експерта за традицију европске конзервативне мисли, младог Италијана Франческа Ђубилеија, иначе пријатеља и познаваоца Србије, у шта смо имали прилику да се уверимо у личном и срдачном разговору.

Имали смо прилику да учествујемо на панелу: Будућност вере, породице и националне културе, где су изразени изузетно критички тонови према либералној ауторитарној хегемонији, посебно у овим сферама, као и оцртани изазови на плану трансхуманизма и кансел-културе, која постаје тема број 1 за нови европски конзервативизам. Посебан допринос панелу дала је холандска новинарка и аналитичар Ева Флардингербрук, која заговара врло иновативну концепцију критике феминизма са женског конзервативног аспекта.

Др Митић је имао низ билатералних сусрета са члановима Европског парламента из италијанске ЛИГЕ, као и Фрателли д’Италиа, затим националних парламената Холандије са представницима Форума за демократију и и нове партије 21, као и са чешким СПД. У изузетно садржајним разговорима изражено је велико задовољство и подршка Дверима које се препознају као аутентични српски глас у европској породици национално-конзервативних партија. Иако је конференцију обележила акутна тема украјинске кризе, где се појављују и разумљива неслагања у интерпретацији узрока, циљева и метода њеног решавања, јасно је да у Европи сазрева једна нова свест о потреби смене бриселске либералне елите и увођење конзервативних вредности и политика.

Двери препознају овај историјски моменат и саме бивају препознате као покрет за ново доба од стране европских партнера.

др Андреј Митић