Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери на међународној конференцији у Катару о социјално-економским правима радника

У међународној европској парламентарној делегацији, која је од 1. до 4. октобра на позив Владе Катара боравила у Дохи, престоници Катара, домаћину скорашњег Светског фудбалског првенства, поред посланика и сенатора из више европских земаља – Италије, Француске, Велике Британије, Ирске, Финске и Румуније, представник Српског покрета Двери у европској делегацији била је проф. др Тамара Миленковић Керковић, народни посланик, члан посланичке групе Двери-Патриотски блок и члан скупштинског Одбора за рад, социјална питања и смањење сиромаштва.

    Циљ посете делегације европских парламентараца Дохи било је упознавање са положајем и изменама радно-правног статуса страних радника, који су запослени и живе у Катару, а српска заједница броји око 2000 грађана Србије. Позив Српском покрету Двери, да као представник српског парламента буде део европске интерпарламентарне делегације, дошао је као наставак сарадње са европским конзервативним партијама, пре свега са румунском парламентарном партијом АУР, али и као признање квалитету економско-социјалног програма Двери усмереног на унапређење положаја запослених, а пре свега породици као најважнијој институцији и посебном објекту радно-правне заштите родитеља.

Проф. Миленковић-Керковић је заједно са колегама из европских парламената, али и са сенаторима из ирског, италијанског, румунског и француског Горњег дома и са члановима енглеског Дома лордова, током посете обавила разговоре са представницима међународних институција у Катару, попут ILO (Међународне организације рада), са Националним комитетом за људска права, са страним радницима смештеним у једном од десетак огромних „Радничких градова“, али и са највишим државним руководством Катара на тему положаја страних радника и потребе даљег унапређења њихових права и радно-правне заштите.

Специфичност Катара као треће земље у свету по залихама и извозу природног гаса, најбрже растућег финансијског и градитељског центра Блиског истока, са највећим БДП по сваком од 300 хиљада држављана (130.000 долара) је да број страних радника премашује милион и по запослених, највише из Индије, Банладеша, Непала, Пакистана и са Филипина, а њихов број петоструко надмашује број резидената. Све до 2017. године овим сиромашним радницима су, поред ниских примања, обичајним Кафала правилима била ускраћена готово сва права – осим права на зараду. Без дозволе послодавца нису могли да мењају посао, као ни да напусте земљу, били су без пензијског и здравственог осигурања и без елементарне заштите од тешких услова рада у екстремно високим температурама, без осигурања за повреде и смрт на послу. Захваљујући сарадњи Међународне организације рада (ILO) са Владом Катара почело је од 2017 год. увођење новог заштитног радног законодавства и укидање Кафала система, нормирање минималне зараде, слободе промене послодавца и кретања радне снаге, забрана рада у време највиших температура, обезбеђење трошкова хране и смештаја, здравствено осигурање и стварање државног Фонда за обештећење запослених и њихових породица од повреде и смрти на раду.

У разговорима са члановима ILO, са министром рада Катара др Ал Марнијем, генералним секретаром Друштва Црвеног полумесеца Ал Хамадијем, генералним секретаром Националног комитета за људска права др Ал Џамалијем и другим високим званичницима, Двери су показале капацитет спајања Истока и Запада и указале на потребу ширења радно-правних стандарда упоредног права и заштите породичног живота запослених као следећег корака у развоју националног радног права ове брзорастуће економије.

Заједнички рад у интерпарламентарној европској делегацији, као и сусрети са највишим представницима катарских власти, омогућили су посланичкој групи Двери да у упоредној анализи са колегама из европских земаља изврши пресек и поређење стања у њиховим државама са стањем у Србији, као и да увидом у ново катарско законодавство стекне објективнију слику о нашем социјалном законодавству и правима радника.
Домаћини су члановима интерпарламентарне делегације приказали и последње припреме за организацију Светског фудбалског првенства и сва техничка достигнућа и врхунске капацитете једног од стадиона „Ал Џабал“ у Дохи на коме ће се првенство одржати.

Проф. Миленковић Керковић учествовала је на завршној Конференцији за медије Делегације европских парламената одржаној на крају рада 4. октобра уз велико интересовање медија и у име читаве европске делегације истакла потребе узајамне сарадње Истока и Запада уз уважавање традиционалних вредности сваког друштва, а уз примену упоредно-правних стандарда заштите права запослених.

Процес оснаживања и реафирмацију права запослених посланичка група Двери-Патриотски блок отпочела је предајом у скупштинску процедуру пет радно-правних законских иницијатива – нерадне недеље и у приватном сектору, појачану заштиту трудница и мајки које доје, самохраних родитеља и родитеља деце са хендикепом, повраћај дела одузетих пензија, исплата пуних пензија након 65 године. Двери ће и уз помоћ оваквих драгоцених међународних искустава наставити са новим предлозима из свог социјално-економског програма „За државу која брине“.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: