Двери: Не постоје само лево-зелени већ и десно-зелени

Српски покрет Двери пружа пуну подршку свим протестима грађана Србије уназад више од две године против истраживања, експлоатације и прераде литијума на територији наше државе.

Овом темом бавили смо се, на челу са Славишом Милетићем, чланом Председништва Двери који је пореклом из Доњих Недељица, још на првим протестима заједно са грађанима Недељица и Лознице пре више од две године, када на терену није било много других еколошких или политичких организација, док су се неке од сада најекспониранијих тек недавно сетиле ове теме када је постала популарна. Још тада смо објавили проглас „Промена система – сигурност за све”, у коме смо међу пет приоритета политичког деловања Српског покрета Двери ставили еколошки патриотизам, формирали Зелену акцију Двери, организовали стручни округли сто на ову тему, писали зелена писма републичкој и покрајинској влади, као и локалним самоуправама са пописом свих проблема у сфери заштите животне средине, узели учешћа у свим протестима и блокадама саобраћајница широм Србије против „РИО ТИНТА”, први потписали Друштвени споразум о забрани отварања рудника литијума у Србији који је предложио Покрет Буђење из Шапца, у скупштинску процедуру предали Декларацију на ову тему, Бошко Обрадовић је као кандидат за председника Србије у име Патриотског блока потписао народну иницијативу на исту тему… Подсећамо и да су функционери Српског покрета Двери кажњавани за учешће у блокадама и еколошким протестима, као и на то да се и даље воде прекршајни поступци за организацију блокада саобраћаја.

Али, иако најактивнија политичка организација у Србији по овом питању, никада нисмо позвани на медије да говоримо о овоме, јер на то очито имају монопол појединци из власти и прозападне опозиције. Зелено-леви желе да буду једини у опозицији који се баве овом темом, а власт жели да им прозападни зелено-леви буду једини опоненти у медијима по овом питању, и тако су склопили пакт о међусобном нападању и задржавању монопола на ову тему. Најбољи пример је јучерашње организовање две паралелне седнице скупштинског одбора за заштиту животне средине. Међутим, јавност треба да зна да постоје и зелено-десни, то јест ми из Српског покрета Двери и ширег Патриотског блока који представљамо трећи пут између садашње и бивше власти, еколошке патриоте и конзервативци којима је тема заштите животне средине веома блиска. То и јесте првенствено конзервативна тема јер се бави очувањем природе коју нам је Бог дао на коришћење а не на уништавање. Никоме нећемо дозволити монопол на бављење овом темом.

Зато подржавамо протест против власти и „РИО ТИНТА” који ће се одржати у недељу, 27. новембра у 15 часова испред Владе Србије и позивамо грађане без обзира на наше политичке и идеолошке разлике да се одазову јер је ово тема изнад власти и опозиције, изнад левице и деснице. Ово је питање еколошког патриотизма.

Инфослужба Двери