Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Недеља као нерадни дан је потреба коју примењује све више европских држава

Аустрија, Белгија, Кипар, Грчка, Чешка, Француска, Немачка, Мађарска, Исланд, Луксембург, Холандија, Шпанија, Пољска и Велика Британија су европске државе које имају нерадну недељу, а у том правцу размишља се и у Италији. У окружењу, Црна Гора и Северна Македонија већ имају нерадну недељу, а на том путу је од скоро и Хрватска. Једино председник Србије Александар Вучић поручује грађанима да „док је жив неће да прихвати да недеља буде нерадна и да ко хоће да не ради недељом, нека иде у друге земље“.

     Српски покрет Двери захтева да недеља у Србији буде нерадан дан и у приватном сектору и у том смислу смо поднели и Предлог Закона о изменама и допунама Закона о раду. Недеља мора бити дан одмора и дан посвећен породици, уместо што је посвећен радним обавезама. Када томе додамо податак да се у Србији, од свих европских држава, ради највећи број часова у току недеље – чак 43.5 сати (у Холандији 31,2 сата, у Данској, Норвешкој и Немачкој нешто мало више од 34 сати), јасно је зашто недеља и код нас мора бити законски регулисана као нерадни дан. Из примера ових европских земаља се види да продуктивност уопште на зависи од броја радних сати, што је теза коју актуелна власт упорно покушава да наметне.

Двери ће наставити да инсистирају на нерадној недељи, а властима поручујемо да добро размисле како делују у овом правцу, јер грађани Србије нису ничије робље. Ако се жели повећана продуктивност, онда радник мора бити одморан и задовољан што ће макар тај један дан провести у миру са својом породицом.

Инфослужба Двери

*Извор фотографије: pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: