Српски Покрет Двери - Лого

Двери Нови Сад: Шта је српско и новосадско у Европској престоници културе?

Вечерашње отварање програма Европске престонице културе представља „велику прокоцкану шансу“ локалних власти да уреде, унапреде и промовишу културну понуду Новог Сада.

    Шта нам осим ватромета и ласерских ефеката нуди Нови Сад као Европска престоница културе? Огроман новац и репутација прокоцкани су за бесмислене и неразумљиве пројекте. Подсећамо да су многи грађани „жељно ишчекивали“ годину у којој ће Нови Сад бити стављен на европску културну мапу, али да су сада евидентно разочарани.

Буџет од 30 милиона евра утрошен је нетранспарентно, на разна удружења блиска владајућим структурама, док су градови из региона који су носили ову титулу претходних година искористили новац да уреде своју традиционалну понуду и представе је свету. Уопште се не промовише наше културно-историјско наслеђе. Архитектонско наслеђе је запуштено: Подбара је нестала, тврђава је у катастрофалном стању, зграда Комуналне банке је срушена, а реновирање Кинеске четврти као седишта алтернативне културе касни и прожето је аферама и оптужбама.

У склопу пројеката се не промовише ништа што је препознатљиво новосадско и ништа што је препознатљиво српско. До сада смо видели ватромете на дочеку грегоријанске нове године, калеидоскопе културе и модернистичке перформансе на које дође неколико десетина људи“.

Скоројевићки став ове власти и стварање вештачког бетонског идентитета нема никакве везе са културом Новог Сада, већ искључиво са „прањем пара“. Ватрометом некултуре и ватрометом корупције улазимо у годину културе.

ГрО Двери Нови Сад

*Извор фотографије: filminserbia.com

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: