Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери поднеле Резолуцију о окупираној Аутономној покрајини Косово и Метохија

Српски покрет Двери поднео је данас председнику Народне скупштине Републике Србије Резолуцију о окупираној Аутономној покрајини Косово и Метохија. На ову тему, на конференцији за медије у Народној скупштини говорио је заменик председника посланичке групе ДВЕРИ-ПАТРИОТСКИ БЛОК и потпредседник Српског покрета Двери мр Иван Костић.

У тексту Резолуције наведено је следеће:

Народна скупштина Републике Србије, доноси

 

РЕЗОЛУЦИЈУ
Народне скупштине Републике Србије о окупираној Аутономној покрајини Косово и Метохија

 

 1. Република Србија, у складу са међународним јавним правом, Уставом и вољом грађана, не признаје и никада неће признати једнострано проглашену независност од стране илегалних органа у Приштини.
 2. АП Косово и Метохија је саставни и неотуђиви део Републике Србије, који се тренутно налази под окупацијом, о чему без одлагања треба обавестити међународну јавност.
 3. Ниједан грађанин Републике Србије који се налази на јавној функцији нема право да потпише обавезујући документ који ће правно отуђити АП Косово и Метохију као део територије Републике Србије. Било какво формално признање самозване државе, оличене у илегалним органима у Приштини, представљало би трајан губитак стожера српске државности и културно-историјског идентитета српског народа.
 4. Обавезује се Влада Републике Србије да прекине сваки вид комуникације и преговора са представницима приштинских илегалних органа у Бриселу, који се воде уз посредство Европске уније. Европска унија, чије су водеће државе извршиле агресију на СРЈ, а чије су оружане снаге окосница окупационих трупа на територији АП Косово и Метохија, никако не може бити посредник у разговорима о решавању проблема Косова и Метохије.
 5. Обавезује се Влада Републике Србије да поништи све писане и усмене споразуме постигнуте у Бриселу са представницима приштинских илегалних органа, уз посредовање Европске уније, као и све касније споразуме који из њих произлазе, укључујући и „Вашингтонски споразум“, будући да је реч о неуставним, незаконитим и приватним политичким погодбама неовлашћених лица.
 6. Обавезује се Влада Републике Србије да наложи свим политичким организацијама и појединцима који су на окупираној територији АП Косово и Метохија укључени у рад илегалних органа у Приштини, а који признају, примењују или доносе акте у оквиру илегалног приштинског система, да из истих одмах иступе и ускрате им подршку.
 7. Народна скупштина Републике Србије захтева од Владе Републике Србије да покрене иницијативу у органима УН да се разговори о АП Косово и Метохија убудуће воде искључиво у оквиру Савета безбедности УН.
 8. Народна скупштина Републике Србије захтева од Владе Републике Србије да предузме све неопходне мере за доследно и потпуно поштовање и извршење Резолуције 1244 СБ УН. Спровођење овог акта представља апсолутни приоритет у државној политици.
 9. Обавезује се Влада Републике Србије да формира Министарство за Косово и Метохију, поново успостави институције Републике Србије на територији КиМ које су укинуте антиуставним „Бриселским споразумом“, премести Канцеларију за КиМ у Косовску Митровицу и успостави цивилну заштиту српског становништва.
 10. Обавезује се Влада Републике Србије да предузме све мере и радње у циљу физичког повратка и боравка српског цивилног и војног особља на територију АП Косово и Метохија, сагласно садржини Резолуције 1244 СБ УН. Ово се посебно односи на особље које ће одржавати непосредну везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, обележавати/ чистити минска поља, одржавати присуство на местима српске културне баштине и на главним граничним прелазима. Неопходно је да се појача присуство војске и жандармерије дуж административне линије, посебно у Топличком, Пчињском (бујановачко-прешевска област) и Рашком управном округу.
 11. Обавезује се Влада Републике Србије да предузме све мере и радње на јачању институција Републике Србије на територији АП Косово и Метохија и да пружи све видове подршке српском народу који живи у покрајини. Ово се посебно односи на заштиту српске духовне и културне баштине, заштиту српских економских интереса и имовине на територији АП Косово и Метохија.
 12. Обавезује се Влада Републике Србије да пружи све видове подршке српском народу који је након агресије и окупације расељен са територије АП Косово и Метохија, посебно онима који желе да се врате.
 13. Обавезује се Влада Републике Србије, да у борби за очување АП Косово и Метохија у саставу Републике Србије, затражи помоћ и подршку Руске федерације, НР Кине и других држава које нису признале једнострано проглашену независност илегалних приштинских органа. Потребно је да се одустане од брзог „коначног“ решавања питања КиМ. Неопходно је да се појача ново стратешко повезивање са Руском Федерацијом и НР Кином као савезницима за очување КиМ у саставу Србије.
 14. Народна скупштина Републике Србије захтева да се уведу законске санкције за свако јавно негирање Устава Републике Србије и заговарање независности „Косова“: политичких субјеката, медија, јавних личности.
 15. Обавезује се Влада Републике Србије да покрене енергичну дипломатску и медијску активност у светској јавности у циљу упознавања светске јавности о етничком чишћењу које се спроводи над Србима са Косова и Метохије у последњих 150 година. Потребна је знатно јача дипломатска и спољно-политичка активност Републике Србије у циљу обезбеђивања што ширег броја савезничких земаља за ову историјску борбу српског народа за очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије.
 16. Обавезује се Влада Републике Србије да редовно, најмање једном у два месеца извештава Народну скупштину Републике Србије о развоју догађаја у вези са АП Косово и Метохија и спровођењу овде наведених активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.
 17. Ова резолуција и њоме утврђени правац, смернице и циљеви државне политике обавезујући су за све државне органе, организације и јавне функционере и могу бити измењени једино новом резолуцијом Народне скупштине Републике Србије.
 18. Ову резолуцију објавити у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: