Двери потписале Меморандум о забрани злоупотребе деце у политичке сврхе

Српски покрет Двери је у складу са својом породичном политиком и Социјалним прогласом „За државу која брине“, а који у центар друштвене заштите стављају децу и породицу, потписао Меморандум о разумевању и прихватању Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба са организацијом Пријатељи деце Србије.

У име Српског покрета Двери Меморандум је потписала проф. др Тамара Миленковић Керковић, потредседник Српског покрета Двери и председник Социјално-економског савета Двери. Приступањем Меморандуму, Двери су постале осма политичка организација у Србији која се обавезала да ће штитити децу од политичких злоупотреба и да ће се и надаље у свом раду одговорно односити према деци. Заштиту деце од политичких и медијских злоупотреба, у складу са међународним и домаћим правом а ради бољег, здравијег и квалитетнијег живота и одрастања сваког детета у Србији, Двери сматрају темељем своје породичне политике.

Поштујући Конвенцију Уједињених нација о правима детета, Двери сматрају да је брига о деци најважнији аспекат социјалне политике чији циљеви треба да буду смањење класних разлика, смањење сиромаштва и смањење неједнакости по којој је Србија у најтежем положају од свих европских земаља.

Политичка злоупотреба деце је напад на њихову приватност, на дечију част и углед, и један је тешких напада на породицу чија је добробит кључна мера свих политика. Стога, одредбе Кодекса којима се политичке странке обавезују да неће учлањивати малолетнике, као и да неће организовати било какво идеолошко ни политичко деловање међу децом, Двери сматрају кључним за уношење нормалности и елементарне људскости у политички живот. Посебно важним Двери сматрају и однос медија и политичког маркетинга према деци али и према младима, а учешће деце у предизборној кампањи сматрамо тешком злоупотребом деце која је забрањена и императивним нормама.

Изложеност деце сценама насиља, видео насиљу у ријалити програмима и сценама на насловним странама у штампи или преко друштвених мрежа, Двери такође сматрају тешким обликом злостављања деце.

Због тога, и у овој прилици понављамо захтеве за укидање ријалити програма на свим телевизијама са националном фреквенцијом, као и опорезивање кича на свим програмима и у свим медијима. Заустављање медијског насиља над децом и младима, као и политичке злоупотребе деце, један је од приоритета породичне политике и социјалног програма Српског покрета Двери.

Инфослужба Српског покрета Двери

Share on whatsapp